تسک منیجر Task Manager یکی از ابزارهای کاربردی سیستم عامل ویندوز است که اطلاعات خوبی در مورد فرآیندهای در حال اجرا، وضعیت RAM و موارد دیگر در مورد هرآنچه پشت سیستم عامل اتفاق می افتد ارائه می دهد. این ابزار همانطور که از نامش پیداست وظیفه مدیریت وظایف یا تسک های سیستم عامل را بر عهده دارد. Task Manager ابزاری قدیمی است که در تمامی نسخه های ویندوز وجود دارد و در آخرین نسخه ویندوز یعنی ویندوز 11 نیز قابل مشاهده است.
احتمالاً قبلاً نام Task Manager را شنیده اید و ممکن است با برخی از ویژگی های آن آشنا باشید. در سیستم عامل ویندوز، مجموعه پیچیده ای از فرآیندهای مختلف هم زمان به اجرا در می آیند، اما ابزار Task Manager کنترل و مدیریت این فرآیندها را ساده می کند. همچنین ابزار Task Manager در ویندوز 10 نیز دستخوش تغییراتی شده است که بررسی کرده ایم. پس با ما همراه باشید.
در تمامی نسخه های ویندوز، راه های ساده و یکنواختی برای باز کردن Task Manager وجود دارد. سریع ترین راه برای باز کردن پنجره Task Manager استفاده از کلیدهای ترکیبی Ctrl + Shift + Esc است.
اگر نمی خواهید از دکمه های ترکیبی استفاده کنید، روی Taskbar کلیک راست کرده و Task Manager را انتخاب کنید. در پنجره Task Manager می توانید تعداد فرآیندهای در حال اجرا را در هر زمان مشاهده کنید.
یکی از رایج ترین کاربردهای Task Manager بستن نرم افزارهایی است که در حالت فریز یا آماده به کار هستند. گاهی پیش می آید که برنامه ها در حالت اجرا دچار خطا شده و سیستم را با اختلال رو به رو می کنند. در این حالت می توانید از دکمه End Task در Task Manager برای توقف اجرای برنامه ها استفاده کنید. برای این کار پس از باز کردن Task Manager به روش زیر عمل کنید.
اگر از ویندوز 7 یا بالاتر استفاده می کنید: در تب Applications، لیستی از برنامه های در حال اجرا را مشاهده خواهید کرد. برنامه مورد نظر را انتخاب کنید و سپس روی End Task ضربه بزنید.
اگر از ویندوز 10 استفاده می کنید، رابط کاربری Task Manager در ویندوز 10 ساده تر است. با اجرای Task Manager به صورت پیش فرض لیستی از برنامه های در حال اجرا به کاربر نمایش داده می شود تا با انتخاب برنامه مورد نظر و استفاده از دکمه End Task در اسرع وقت آن را ببندد. اگر روی گزینه More Details کلیک کنید، همان پنجره آشنای Task Manager باز می شود. این پنجره شباهت زیادی به Task Manager در نسخه های قبلی ویندوز دارد اما به جای تب Applications باید به تب Processes بروید تا نرم افزارهای در حال اجرا را پیدا کنید. این تب در ابتدای پنجره Task Manager قرار دارد. از اینجا می توانید اجرای برنامه ها را با دکمه End Task نیز متوقف کنید.
در ادامه تب های مختلف Task Manager و کاربرد آنها در ویندوز 10 و ویندوز 7 را توضیح داده ایم.
همانطور که گفتیم، اگر Task Manager را در ویندوز 10 اجرا کنید، با یک رابط کاربری جدید مواجه خواهید شد. هدف از این پنجره کوچک این است که مشاهده برنامه های در حال اجرا را برای شما آسان کرده و در صورت نیاز آنها را ببندید.
در پایین این پنجره گزینه More Details را مشاهده خواهید کرد. با انتخاب آن تمام ویژگی های ابزار Task Manager برای شما باز می شود.
تب اول از پنجره Task Manager است که لیستی از تمام فرآیندهای در حال اجرا را نمایش می دهد. برای هر فرآیند، می بینید که آن فرایند چقدر از منابع سیستم استفاده می کنند.
برای افزایش خوانایی، ابزار هر برنامه با استفاده از منابعی مانند CPU یا RAM کدگذاری می شود. رنگ تیره تر نشان می دهد که برنامه بیشتر از منابع سیستم استفاده می کند.
یکی از تغییراتی که در Task Manager ویندوز 10 مشاهده می کنیم، دسته بندی فرآیندهای مختلف است. هر فرآیند در ویندوز، شامل اجرای مراحل مختلفی است. برخی از این فرآیندها توسط کاربر اجرا می شوند و برخی از فرآیندهای ضروری یا سیستمی ویندوز هستند. Task Manager جدید به کاربر یادآوری می کند که همه فرآیندها یکسان نیستند. در واقع، فرآیندهای موجود در Task Manager ویندوز 10 به سه دسته مختلف تقسیم می شوند: برنامه ها، پردازنده های پس زمینه و پردازنده های ویندوز.
از بستن پس زمینه یا فرآیندهای سیستم خودداری کنید. بستن برخی از این فرآیندها با ویندوز تداخل دارد. اگر می خواهید در مورد هر فرآیند بیشتر بدانید، روی آن کلیک راست کرده و جستجوی آنلاین را انتخاب کرده تا در مورد آن مطالعه کنید.
Task Manager در ویندوز 10 دارای تب های بیشتری نسبت به نسخه قدیمی آن است.
در این تب نحوه اجرای فرآیندها در قالب چندین نمودار و نمودار به کاربر نشان داده می شود. این تب نیز نسبت به Task Manager قدیمی پیشرفته تر است و بخش های بیشتری دارد.
در ستون سمت چپ، گزینه های CPU، Memory، Disk، Ethernet و GPU را مشاهده خواهید کرد. با کلیک بر روی آنها می توانید جزئیات مفیدی از وضعیت عملکرد هر کدام به دست آورید.
تب Applications History نشان می دهد که هر فرآیند CPU چه مدت استفاده کرده و چه مقدار پهنای باند اختصاص داده است. از اینجا می توانید فرآیندهایی را که منابع و ترافیک زیادی را اشغال می کنند شناسایی کنید.
هر بار که ویندوز راه اندازی می شود، برخی از نرم افزارهایی که از قبل دارید شروع به کار می کنند. به این نرم افزارها استارت آپ می گویند. اگر نمی خواهید هر بار که ویندوز را راه اندازی می کنید برنامه های غیر ضروری اجرا شوند، از تب Startup برای تصمیم گیری در مورد اجرای آنها استفاده کنید.
تب Startup یکی از بخش های جدید Task Manager است. نبود این تب در نسخه قدیمی Task Manager تا حدودی کنترل نرم افزار راه اندازی را پیچیده کرده بود. با تب Startup در Task Manager ویندوز 10، می توانید تمام برنامه هایی را که راه اندازی را اجرا می کنند، کنترل کنید. سعی کنید برنامه های استارت آپ را محدود نگه دارید. یک راه اندازی شلوغ می تواند سرعت سیستم عامل را کاهش دهد.
به یاد داشته باشید که اجرای برخی از فرآیندهای راه اندازی بخشی ضروری از اجرای ویندوز است. فقط اجرای برنامه های راه اندازی را که خودتان نصب کرده اید محدود کنید.
در تب Users، تمامی حساب های کاربری مختلف را که به سیستم عامل دسترسی دارند، مشاهده خواهید کرد. اگر چندین حساب کاربری مختلف در ویندوز خود دارید، می توانید از تب Users استفاده کنید تا ببینید کاربران مختلف چگونه از منابع سیستم استفاده می کنند.
در این تب می توانید به جزئیات بیشتر سیستم در مورد فرآیندها دسترسی داشته باشید. اگر روی هر فرآیندی راست کلیک کنید، لیستی از گزینه ها برای شما باز می شود. همچنین می توانید گزینه End Task را در اینجا مشاهده کنید.
با استفاده از گزینه های Set Priority و Set Affinity می توانید اولویت هر پردازنده را با استفاده از منابع سیستم و وابستگی آنها به پردازنده کنترل کنید. توجه داشته باشید که کار با این گزینه ها حساس است و نباید بدون اطلاعات پس زمینه دستکاری شود.
در Task Manager قدیمی، این تب به عنوان Processers شناخته می شد.
سرویس های مختلف ویندوز در این تب لیست شده اند.
اگر روی هر سرویسی راست کلیک کنید، می توانید از گزینه های Stop و Restart برای متوقف کردن یا راه اندازی مجدد هر سرویس استفاده کنید.
تا اینجا ما تمامی تب های جدید Task Manager را در ویندوز 10 بررسی کردیم. با استفاده صحیح از اطلاعات Task Manager و دسترسی، می توانید مدیر سیستم عامل خود باشید.
نحوه کار با Task Manager در ویندوز 7 به طور کلی شبیه به Task Manager در ویندوز 10 است که در بالا توضیح داده شد. در Windows 7 Task Manager نیز می توانید فرآیندهای مختلف را مشاهده کرده، عملکرد آنها را کنترل کرده و در صورت نیاز از گزینه End Task برای توقف آن ها استفاده کنید.
عنوان برخی از تب ها در Task Manager ویندوز 7 با نسخه جدید Task Manager در ویندوز 10 متفاوت است، به عنوان مثال، در Task Manager قدیمی به جای تب Processors، تب Applications را دارید. نحوه کار این زبانه ها یکسان است، اگرچه از نظر ظاهری کمی با یکدیگر متفاوت هستند.
از آنجایی که فرآیندها در Task Manager ویندوز 7 دسته بندی نمی شوند، بهتر است نام برخی از فرآیندهای سیستم را بدانید تا به اشتباه آنها را خاتمه ندهید. برخی از مهمترین فرآیندهای سیستم در ویندوز 7 عبارتند از:
Win7UI.exe
Winlogon.exe
Wininit.exe
Csrss.exe
Smss.exe
Explorer.exe
گاهی اوقات، Task Manager غیر فعال می شود. در این حالت با کلیک بر روی گزینه Task Manager با پیغام خطا مواجه می شوید. این مشکل معمولاً ناشی از یکی از دو مورد است:
گاهی اوقات اعمال برخی تغییرات سیستم در ویندوز می تواند مشکل غیرفعال بودن Task Manager را برطرف کند. مراحل زیر را برای بازیابی Task Manager با استفاده از رجیستری ویندوز یا پنجره Group Policy دنبال کنید.
راهنمای فعالسازی Task Manager از طریق ویندوز رجیستری :
HKEY_CURRENT_USER> Software> Microsoft> Windows> CurrentVersion> Policies> System
همچنین هنگام کار با دستگاه های اندرویدی باید وظایف دستگاه خود را مدیریت کنید. هر بار که یک برنامه را اجرا می کنید، یک فرآیند جدید را به لیست فرآیندهای فعال اضافه می کنید. به همین دلیل، باید فرآیندهای باز دستگاه اندرویدی خود را بررسی کنید و برنامه های استفاده نشده را ببندید. انجام این کار در گوشی های اندرویدی بسیار آسان است.
کافیست کلید سمت چپ را بین سه کلید لمسی در پایین صفحه فشار دهید. (این کلید ممکن است در برخی از گوشی ها متفاوت باشد.) در اینجا، صف Open Applications نمایش داده می شود. برنامه های غیر ضروری را به سمت بالا بکشید تا ببندید.
همچنین می توانید اطلاعات بیشتری در مورد برنامه های کاربردی فعال و استفاده آنها از منابع دستگاه در قسمت تنظیمات پیدا کنید.
هنگام کار با ویندوز، گزینه های System Tray همیشه جلوی چشم شما هستند، اما ممکن است قبلاً نام آنها را نمی دانستید. در نوار ابزار ویندوز که به نوار وظیفه نیز معروف است، به گزینه هایی که در سمت راست نوار ابزار گروه بندی می شوند، System Tray می گویند.
اولین چیزی که در System Tray می بینید ساعت و تاریخ سیستم است. برخی از برنامه های در حال اجرا و برنامه های راه اندازی ویندوز نیز در سینی سیستم نمایش داده می شوند. در این قسمت می توانید به سرعت آیکون برخی از برنامه های در حال اجرا را مشاهده کرده و در صورت لزوم آنها را متوقف کنید.
ممنون که این مقاله را تا انتها خواندید. اکنون با تمام جزئیات کار با ابزار Windows Task Manager آشنا شده اید. امیدواریم این مقاله برای شما مفید واقع شده باشد. فراموش نکنید که سوالات و پیشنهادات خود را در قسمت نظرات با ما در میان بگذارید.