زمانی که دکمه پاور را به قصد بوت کردن سیستم بر روی کامپیوتر خود فشار می دهید اما ویندوز بوت نمی شود، این موضوع می تواند برای شما بسیار خسته کننده و ناامید کننده باشد. شاید کامپیوتر خراب شده باشد و دیگر نتوان آن را بازیابی کرد، یا شاید وقتی آن را خاموش کردید همه چیز خوب به نظر می رسید، اما به دلایلی وقتی آن را روشن می کنید ویندوز بالا نمی آید. این مشکل دلایل زیادی دارد و حتی ممکن است ربطی به ویندوز نداشته باشد و مربوط به بایوس یا حتی سخت افزار کامپیوتر باشد. در این مقاله به شما نشان می دهیم که چگونه می توانید این مشکل را حل کنید. پس با همراه باشید تا به شما نشان دهیم چه عواملی موجب بوت نشدن ویندوز می شود و برای رفع آن باید چه کاری انجام دهید.
ویندوز 10 دارای گزینه تعمیر بوت داخلی است که می تواند فایل های سیستم بوت گم شده یا آسیب دیده را اسکن و تعمیر کند.
سریع ترین راه برای دسترسی به Startup Repair این است که به صورت دستی کامپیوتر خود را سه بار از طریق دکمه پاور خاموش کنید. این کار را باید با نگه داشتن دکمه پاور انجام دهید. پس از سه بار خاموش کردن سیستم قبل از بوت کردن، رایانه شما برای چهارمین بار با Windows 10 Startup Repair ارتباط برقرار می کند.
اگر یک DVD یا USB برای بازیابی دارید، آن را در درایو قرار دهید و سپس کامپیوتر خود را مجددا راه اندازی کنید. در این حالت کامپیوتر باید مستقیماً از DVD یا USB وارد شده به کامپیوتر بوت شود (در غیر این صورت باید ترتیب بوت کامپیوتر را از منابع مختلف در بایوس سیستم تغییر دهید). در صفحه تنظیمات ویندوز روی Next کلیک کرده و سپس Repair your computer را انتخاب کنید.
این گزینه Boot را باز می کند که در آن می توانید بسیاری از مشکلات ویندوز را برطرف کنید. اکنون به مسیر Troubleshoot -> Advanced options -> Startup Repair بروید.
هنگامی که روی Startup Repair کلیک می کنید، ویندوز کامپیوتر شما را مجدد راه اندازی می کند و فایل های سیستمی را که می تواند تعمیر کند اسکن خواهد کرد و اگر مشکلی پیدا شود، به طور خودکار برطرف خواهد شد.
با بازنشانی CMOS تنظیمات BIOS (برنامه ای که توسط ریزپردازنده کامپیوتر برای بوت کردن سیستم کامپیوتر پس از روشن شدن استفاده می شود) به تنظیمات کارخانه بازنشانی می شود. این موضوع روی رایانه شما تأثیر منفی نخواهد داشت و در واقع ممکن است باعث راه اندازی مجدد ویندوز 10 شود.
معمولاً میتوانید CMOS خود را از طریق BIOS (که با نگه داشتن کلیدهای F2، F8، Delete یا موارد مشابه هنگام بوت شدن رایانه قابل دسترسی است) تنظیم مجدد کنید.
اگر گزینه ای را در آنجا نمی بینید، رایانه خود را خاموش کنید، آن را از برق بکشید و سپس کلید تنظیم مجدد فیزیکی رایانه خود را برای حدود پنج ثانیه نگه دارید. پس از آن، بررسی کنید که آیا ویندوز شروع به کار می کند یا خیر!
یکی از رایج ترین کدهای خطا که هنگام بوت شدن ویندوز 10 رخ می دهد، پیغام خطای “Windows Failed to Start” 0xc00000f است. رایج ترین دلیل برای این خطا در BCD (یا Boot Configuration Data) است.
بهترین راه برای رفع این خطا، تعمیر BCD است. دستورالعمل های نکته 1 را تا زمانی که روی Repair your Computer کلیک می شود، دنبال کنید.
حالا به جای رفتن به Startup Repair، به Troubleshoot -> Command Prompt رفته و دستورات زیر را وارد کنید:
bootrec / FixMbr
bootrec / FixBoot
bootrec / ScanOs
bootrec / RebuildBcd
پس از دستور نهایی، exit را در Command Prompt تایپ کنید، Enter را فشار دهید و کامپیوتر خود را مجددا راه اندازی کنید (بدون اتصال DVD یا USB ریکاوری به کامپیوتر).
اگر هنگام شروع ویندوز یک صفحه کاملاً خالی می بینید، شاید ارزش آن را داشته باشد که به داخل آن نگاهی بیندازید تا مطمئن شوید که تمام سخت افزار به درستی متصل شده است. در اینجا اجزای اصلی وجود دارد که باید به آنها توجه کنید.
ممکن است رایانه شما بوت شدن از درایو خارجی را در اولویت قرار داده باشد. این بدان معنی است که اگر سیستم عامل یا درایو بازیابی USB به رایانه متصل باشد، رایانه شما سعی می کند از آن بوت شود.
اگر چنین دستگاه ذخیرهسازی خارجی متصل باشد، ویندوز ممکن است سعی کند از آن بوت شود، اما به دلیل اتصال نکردن دستگاه مناسب حاوی فایلهای بازیابی، با شکست مواجه خواهد شد. قبل از راهاندازی ویندوز، همه دستگاههای ذخیرهسازی خارجی را از برق بکشید و ببینید آیا به حل مشکل کمک میکند یا خیر!
هر زمان که سیستم با مشکل نرم افزاری مواجه شد، اولین کاری که باید انجام دهید این است که وارد حالت safe mode شوید. حالت ایمن می تواند به بسیاری از سوالات به سرعت پاسخ دهد و همچنین حل آنها را آسان تر می کند. در حالت ایمن، ویندوز با حداقل درایورهای مورد نیاز و فقط فایل های سیستم بوت ضروری شروع به کار می کند، بنابراین بعید است فایل، برنامه یا درایور معیوب در این حالت بارگیری شود و تشخیص و عیب یابی آن را آسان تر می کند.
اگرچه راه های زیادی برای دسترسی به حالت ایمن وجود دارد، اما اکنون که ویندوز 10 به هیچ وجه بوت نمی شود، گزینه های محدودی داریم. اگر چندین بار ویندوز را ریستارت کنید و از کار بیفتد، ویندوز به طور خودکار گزینه های بوت را باز می کند. اما اگر به دلایلی این گزینه را به شما نشان نمی دهد (که بسیار نادر است)، می توانید یکی از موارد زیر را انجام دهید:
کامپیوتر را مجددا راه اندازی کنید و به محض اینکه ویندوز 10 بارگذاری شد، دکمه پاور را فشار داده و نگه دارید تا سیستم مجبور به خاموشی شود. این فرآیند را سه تا چهار بار تکرار کنید تا ویندوز به طور خودکار گزینه های بوت را بارگذاری کند.
همچنین میتوانید هنگام راهاندازی ویندوز، کلید F8 را مکررا فشار دهید تا ببینید آیا گزینههای بوت ظاهر میشوند یا خیر. این ترفند احتمالا در ویندوز 8 یا 10 کار نخواهد کرد، زیرا زمان بوت بسیار سریع می باشد، اما ممکن است در دستگاه هایی با سرعت عملکرد پایین تر این ترفند به کار شما بیاید.
در گزینه های بوت به مسیر Troubleshoot -> Advanced options -> Startup Settings -> Restart بروید.
پس از راه اندازی مجدد کامپیوتر، می توانید از Safe Number 4 برای انتخاب حالت Safe Mode از لیست استفاده کنید.
هنگامی که سیستم شما در حالت ایمن قرار گرفت، می توانید این راهنما را برای رفع مشکل ویندوز خود دنبال کنید. در اینجا مواردی وجود دارد که می توانید برای رفع مشکلات ویندوز با خیال راحت انجام دهید.
اگر به هر دلیلی هیچ یک از این راه حل ها به شما کمک نکرد و مطمئن هستید که باید ویندوز 10 را مجدداً نصب کنید و تمام اطلاعات خود را در این فرآیند از دست بدهید، خوب است بدانید که همچنان می توانید حداقل بخشی از اطلاعات خود را حفظ کنید.
می توانید ویندوز 10 را از دیسک نصب یا بازیابی ویندوز 10 (که در بالا توضیح داده شد) بوت کنید و سپس هنگام بوت کردن، به مسیر Troubleshoot -> Reset this PC -> Keep my files بروید. با این کار از تمامی فایل ها، اسناد، تصاویر و غیره ذخیره شده در پروفایل کاربر در ویندوز 10 (و خود پروفایل ها) نسخه پشتیبان تهیه و ذخیره می شود. اما برنامه های جانبی، بازی ها و غیره حذف خواهند شد.
پس از انجام تمامی گزینه های بالا، اکنون باید به ویندوز دسترسی داشته باشید. اگر راهاندازی یا رفع خطاهای ضبط بوت کمکی نکرد، بازیابی یا تنظیم مجدد رایانه احتمالاً مشکل را حل میکند و میتوانید این کار را هم از منوی بوت و هم از حالت ایمن انجام دهید. اگرچه این گزینه ها می توانند برخی از اطلاعات اخیر را حذف کنند، اما حداقل شما به ویندوز 10 وارد خواهید شد.
آیا این مقاله برای شما مفید بود؟ نظر خود را در این مورد با ما در میان بگذارید.