سیستم عامل ویندوز امروزه بالغ بر 640 میلیون کاربر در سراسر جهان دارد. اکثر کاربرانی که پس از انتشار ویندوز 8 و 8.1 ویندوزهای 7 خود را به ویندوز جدید تغییر دادند، نارضایتیهای خاص خود را نسبت به عملکرد و اینترفیس قسمتهای مختلف این سیستم عامل ابراز نمودند.
پس از آن شرکت مایکروسافت با یک جهش بلند از ویندوز 8 و 8.1 به ویندوز 10 سعی در جبران نقاط ضعف سیستم عامل ویندوز 8 و 8.1 داشت. در ادامه این مقاله سعی داریم عملکرد ویندوز 8.1 و 10 را با یکدیگر مقایسه کنیم. البته این دو سیستم عامل تفاوت های زیادی در عملکرد خود دارند که در این مقاله تنها به چند مورد از مهم ترین آن ها می پردازیم.
در حالی که ویندوز 8.1 کاربران خود را از نظر امنیتی تامین می کرد، ویندوز 10 با اضافه کردن چندین قابلیت منحصر به فرد، تیر خلاص را زد و امنیت سیستم عامل را تا حد امکان بالا برد. یکی از این قابلیت ها ویندوز دیفندر است.
ویندوز دیفندر نرم افزاری است که از سیستم شما در مقابل ویروس ها، اختلالات و بد افزار ها به طور ویژه ای محفاظت می کند. این ویژگی در ویندوز 10 تا حد زیادی بهبود یافته است و می تواند مانند یک آنتی ویروس قدرتمند و کاربردی با آن برخورد کرد.
ویژگی بعدی ویندوز 10 که امنیت کاربران را تایید می کند، windows hello است. ویژگی ویندوز هلو، یک سیستم امنیتی بایومتریکی است که از صورت یا همان عنبیه چشم و همچنین از طریق اثر انگشت برای شناسایی صاحب دستگاه استفاده می کند و اجازه ی ورود به ویندوز 10 یا تائید خرید از فروشگاه کمپانی مایکروسافت را به کاربران ارائه می دهد.
همچنین ویندوز 10 یک ویندوز همیشه به روز است که همین ویژگی باعث می شود توانایی هکرها و بدافزارها برای حمله به ویندوز و تخریب امنیت آن بسیار کمتر شود.
در خصوص اجرای بهینه بازیهای رایانهای تاکید بیشتری بر قابلیت های ویندوز ۱۰ میشود. با اجرای بازی Tomb Raider بر روی رایانهای مجهز به پردازنده Core i7-4770K با 16 گیگابایت رم و کارت گرافیک GeForce GTX 980 و اجرای بنچمارک بر روی ویندوز 10 شاهد برتری هرچند ناچیز ویندوز نسبت به ویندوز 8.1 خواهیم بود.
دیگر آزمایشات انجام شده حاکی از برتری محسوستر ویندوز ۱۰ در عملیات گرافیکی بازیها است اما این برتری آنچنان محسوس نیست که پشتیبانی از دایرکت ایکس ۱۲ را دلیلی برای خرید یک بازی دانست. نکته مهم اینجاست که ویندوز 8.1 نیز علیرغم مخالفان زیاد خ.د، به اندازه کافی سریع بوده و عملکرد مطلوبی دارد.
شاید بهتر باشد پیش از قضاوت کامل در خصوص عملکرد و کارایی ویندوز 10، بررسیهایی نیز بر روی میزان زمان ممکن استفاده از باتری، بهبودهای انجام شده بر روی فایلهای سیستمی و دیگر موارد موجود در ویندوز 10 داشته باشیم. از سوی دیگر چالشهایی نیز برای مقایسه سیستمعاملها وجود دارند که ما را از بررسی بیشتر منع میکنند.
در واقع اکثر نرمافزارهای موجود در زمینه بنچمارک، به بررسی سختافزار و نه سیستمعامل میپردازند و همین عاملی بازدارنده به شمار میآید. به عنوان مثال Cinebench R15 یک نرمافزار صرف برای آزمایش پردازنده است و سیستمعامل تاثیر کمی در نتایج آن دارد.
همچنین، ویندوز ۱۰ در بخشهای زیر نیز برتری قابل توجهای به ویندوز ۸٫۱ داشته است:
آخرین بررسی ها و آزمایشات صورت گرفته نشان می دهد، هر چند نسل پیشین ویندوز مایکروسافت در برخی از بخشها بهتر است اما به وضوح برتری ویندوز ۱۰ به ۸٫۱ دیده میشود. آخرین ویندوز مایکروسافت در مصرف انرژی بهینهتر از همیشه است، در اجرای برنامهها و بوت شدن، سریعتر از گذشته بوده و در اجرای بازی به لطف DirectX 12 حدود ۵۰ درصد نسبت به نسل پیشین بهتر عمل میکند و تنها در برخی از بخشها است که پسرفت داشته!
با این همه، ویندوز ۱۰ را میتوان بهترین و سریعترین سیستمعامل ساخته شده مایکروسافت تا به امروز دانست و برای مهاجرت کردن به آن، نباید هراسی داشت!
ویندوز ۱۰ در مقایسه با ویندوز ۸.۱ ، مجموعهای از ویژگیها و امکانات جدید را فرآهم آورده است. به علاوه، رابط کاربری در این نسخه بسیار بهبود یافته است. با وجود اینکه، این سیستم عامل کامل نیست و از نظر عملکرد و کارایی تفاوت قابل ملاحظهای نسبت به نسخهی قبلی نداشته اما بهبود شیوهی برقراری ارتباط با کاربران، امنیت و امکان دسترسی آسان در دستگاههایی که از ویندوز ۱۰ در آنها استفاده شده است، موجب شد تا به مناسبترین جایگزین برای ویندوز 8.1، مبدل شود.
رویای شرکت مایکروسافت برای ایجاد یک سیستمعامل جذاب و کاربرپسند، با انتشار این نسخه تا حد زیادی حقیقت یافت و به خاطر تلاشهای ارزشمند و سخت کوشانهی تولیدکنندگان، به نرمافزاری دست اول و محبوب میان کاربران تبدیل شده است.