آیا از حساب “Administrator” در رایانه خود استفاده می کنید، اما نمی خواهید دیگران در هنگام کار با رایانه شما چنین سطح دسترسی داشته باشند؟
چه بخواهید بر رایانه کودکان نظارت داشته باشید، چه زمانی که می خواهید رایانه خود را در دست دیگران قرار دهید، باید آن را محدود کرده و باید از یک حساب کاربری محدود برای دسترسی به برخی از قسمت های ویندوز استفاده کنید. در این مقاله می خواهیم نحوه انجام این کار را بیاموزیم.
ساده ترین راه برای محدود کردن یک حساب کاربری، استفاده از حساب های “استاندارد” است. این حسابها میتوانند نرمافزار را اجرا کرده و همچنین تغییراتی در تنظیمات ویندوز ایجاد کنند که تأثیری بر سایر حسابها نداشته باشد. حساب های استاندارد کنترل کاملی بر رایانه ندارند.
به عنوان مثال، یک حساب استاندارد نمی تواند نرم افزار نصب کند، تنظیمات اتصال به اینترنت را تغییر دهد، یا تاریخ و زمان سیستم را ویرایش کند.
برای تغییر سطح دسترسی اکانت ها، در ویندوز 10 به « Settings> Account» بروید.
در بخش « Family and other users» این صفحه، نام کاربری را در قسمت « Other users» انتخاب کنید و سپس روی دکمه « Change account type» کلیک کنید. با این کار می توانید مشخص کنید که اکانت مورد نظر سطح دسترسی «Administrator» داشته باشد یا یک حساب استاندارد باشد.
اگر می خواهید حساب جدیدی به رایانه خود اضافه کنید، روی “افزودن شخص دیگری به این رایانه شخصی” کلیک کنید. سپس مراحل ساخت اکانت را طی کرده و در نهایت نوع حساب کاربری «کاربر استاندارد» را انتخاب کنید.
اکانت های استاندارد با استفاده از قابلیت “UAC” و با دانستن رمز عبور اکانت ادمین، می توانند به سطح دسترسی ادمین یعنی نصب نرم افزار، تغییر تنظیمات و … دسترسی داشته باشند.
استفاده از حسابهای استاندارد برای زمانی که نمیخواهید دیگران در تنظیمات رایانه شما تغییراتی ایجاد کنند، گزینه بسیار خوبی است. اما تجهیزات استاندارد بهترین گزینه برای استفاده کودکان نیستند. برای مدیریت استفاده از رایانه کودکان، میتوانید از ویژگی «Family group» تعبیه شده در ویندوز 10 استفاده کنید.
برای استفاده از این قابلیت ابتدا به « Settings> Accounts> Family & Other Users» بروید. در این قسمت بر روی گزینه “Manage Family Settings Online” کلیک کنید تا وارد صفحه “Microsoft Family Safety” شوید.
در این قسمت ابتدا بر روی گزینه “Create a Family Group” کلیک کرده و سپس در مرحله بعد “Member” را انتخاب کرده و آدرس ایمیل یا شماره تلفن فرد مورد نظر را وارد کرده و در نهایت روی “Send Invite” کلیک کنید.
اگر شخصی که به دنبالش هستید حساب کاربری مایکروسافت ندارد، روی «Create one for them» در پایین این صفحه کلیک کنید.
پس از ایجاد یک حساب کاربری، می توانید آن را مدیریت کرده و تنظیمات آن را تغییر دهید. در صفحه “Microsoft Family Management” می توانید اعضای خانواده ای را که اضافه کرده اید مشاهده کنید. با کلیک بر روی دکمه «فعالیت» در این قسمت می توانید فعالیت فرد مورد نظر یعنی اپلیکیشن هایی که استفاده کرده، جستجوهایی که در اینترنت انجام داده و مدت زمان استفاده او را مشاهده کنید.
در بالای این صفحه گزینه های زیر را مشاهده خواهید کرد:
– Screen Time: با این گزینه می توانید تعیین کنید که هر فرد چند ساعت می تواند از کامپیوتر استفاده کند. همچنین می توانید ساعاتی از روز را که او می تواند استفاده کند را مشخص کنید. محدودیت زمانی می تواند از 30 دقیقه تا 12 ساعت باشد. با استفاده از این بخش می توانید تعیین کنید که کدام روزهای هفته محدود است.
– App and Game Limits: با استفاده از این گزینه می توانید دسترسی به برخی برنامه ها و بازی ها را مسدود یا محدود کنید. همچنین می توانید ببینید که شخص از هر بازی / نرم افزار چقدر استفاده کرده است.
– Content restrictions: با استفاده از این قسمت می توانید تعیین کنید که فرد مورد نظر فقط به محتوای متناسب با سن خود دسترسی داشته باشد. به عنوان مثال، می توانید مشخص کنید که یک کودک 12 ساله به بازی ها و فیلم های دارای رتبه 12 یا بالاتر دسترسی نداشته باشد. همچنین می توانید مشخص کنید که به وب سایت های محتوای بزرگسالان دسترسی نداشته باشد.
– spend: در این قسمت می توانید مشخص کنید که فرد مورد نظر می تواند از «فروشگاه مایکروسافت» خرید کند یا خیر. همچنین می توانید مشخص کنید که پس از هر خرید ایمیلی برای شما ارسال شود.
– Find your child: اگر فرزندتان گوشی اندرویدی دارد، می توانید اپلیکیشن «Microsoft Launcher» را در آن نصب کنید و ببینید کجاست.
«Group Policy» ابزاری است فقط برای نسخه های «Pro» و «Enterprise» ویندوز و می توانید از آن برای تغییر بسیاری از تنظیمات مربوط به حساب ها استفاده کنید.
برای دسترسی به “Group Policy Editor” ابتدا کلید ترکیبی “Windows + R” را به طور همزمان فشار دهید تا پنجره “Run” باز شود، سپس دستور “Gpedit.msc” را در آن وارد کرده و Enter را فشار دهید. سپس مراحل زیر را دنبال کنید.
– برای جلوگیری از نصب نرم افزار به مسیر “Computer Configuration> Administrative Templates> Windows Components> Windows Installer” رفته و سپس گزینه “Turn of Windows Installer” را فعال کنید.
– برای محدود کردن دسترسی به گزینه های کنترل پنل، به مسیر ” User Configuration> Office Templates> Control Panel ” بروید و سپس یکی از گزینه های “مخفی کردن موارد مشخص شده کنترل پنل” یا “نمایش فقط موارد مشخص شده کنترل پنل” را انتخاب کنید.
– برای مسدود کردن دسترسی به “خط فرمان” (CMD) و همچنین “ویرایشگر رجیستری” (Regedit) به ” User Configuration> Office Templates> System ” و گزینه های “جلوگیری از دسترسی به خط فرمان” و “جلوگیری از دسترسی” بروید.
– برای جلوگیری از تغییر رمز عبور، “Task Manager” را باز کنید، از حساب کاربری خارج شوید یا رایانه را قفل کنید، به ” User Configuration> Office Templates> System> Ctrl + Alt + Del Options” بروید.
برای جلوگیری از دستکاری فایل های سیستم، به « User Configuration> Office Templates> Windows Components> File Explorer » بروید و «جلوگیری از دسترسی به درایوها از رایانه من» را انتخاب کنید.
تنظیمات بسیار بیشتری در این بخش وجود دارد که می توانید آنها را امتحان کنید، ما تنها به مهمترین آنها اشاره کرده ایم.
اکثر نرم افزارهای ویندوز متعلق به مایکروسافت استور نیستند و از جای دیگری دانلود می شوند و مایکروسافت استور نرم افزار بسیار کمی دارد. اگر نصب نرم افزار توسط کاربر را مسدود کرده اید اما می خواهید به او اجازه دهید نرم افزار را از فروشگاه مایکروسافت نصب کند، این مراحل را دنبال کنید.
ابتدا کلید ترکیبی “Windows + I” را همزمان نگه دارید، سپس به ” Applications> Applications and Features” بروید و سپس “فقط فروشگاه مایکروسافت” را در منوی زیر ” Choose where to get apps” انتخاب کنید.
اگر گزینه های بالا برای شما جواب نداد می توانید از نرم افزاری که در این قسمت از مقاله معرفی می کنیم استفاده کنید:
این نرم افزار برای قفل کردن اکثر قسمت های ویندوز استفاده می شود. با استفاده از این نرم افزار می توانید کامپیوتر خود را به گونه ای محدود کنید که حتی اگر آن را در مکان های عمومی قرار دهید، نگران نباشید.
با استفاده از این اپلیکیشن می توانید مشخص کنید که نرم افزار فقط با وارد کردن رمز مورد نظرتان اجرا می شود. همچنین می توانید کلماتی را که کاربر می تواند با وارد کردن آنها مسدود کند را مشخص کنید. امکان مسدود کردن دسترسی به بسیاری از قسمت های ویندوز وجود دارد.
با استفاده از روش ها و نرم افزارهایی که در این مقاله توضیح داده شده است، می توانید کامپیوتر خود را تا جایی که می خواهید محدود کنید و به کاربران دسترسی کمی به آن بدهید. به عنوان مثال، فرزندان خود را از استفاده از بازی ها یا برخی وب سایت ها منع کنید، نصب نرم افزار را متوقف کنید یا هر کاری که می خواهید انجام دهید! شما می توانید نظرات و پیشنهادات خود را از طریق فرم دیدگاه ها با ما در میان بگذارید.