بسیاری از ما از هارد اکسترنال استفاده می کنیم و حتی ممکن است برای انجام کارهای خود به آن وابسته باشیم، بنابراین مشکل کند شدن و کاهش شدید سرعت هارد اکسترنال می تواند آزار دهنده باشد. چندین راه حل برای این مشکل وجود دارد.
اگر تا به حال بدون مشکل از هارد اکسترنال خود استفاده می کردید و اکنون دچار کندی ناگهانی شده اید، مشکلی در این بین وجود دارد. علت کند شدن هارد اکسترنال در ویندوز 10 ممکن است به دلیل ویروس یا تنظیمات سیستم عامل باشد یا اینکه بتوانید با تغییر کابل سرعت هارد اکسترنال را افزایش دهید. در ادامه با آرانکووین همراه باشید تا بیشتر در مورد این مسئله توضیح دهیم.
اگر با کاهش عملکرد یک هارد اکسترنال و کاهش سرعت انتقال آن مواجه هستید، می توانید علت را در چندین مرحله پیدا کرده یا چنین مشکلی را برطرف کنید:
در ادامه این مقاله تمامی مراحل فوق را به صورت جداگانه بررسی می کنیم تا علت کند شدن هارد اکسترنال را مشخص کنیم. اگر هیچ یک از موارد بالا برای هارد دیسک شما کار نمی کند، احتمالاً باید آن را جایگزین کنید.
سعی کنید با انجام مراحل بالا مشکل را سریع حل کرده و اطلاعات لازم داخل آن را به هارد دیگری انتقال دهید تا در صورت بروز مشکل بتوانید به آن دسترسی داشته باشید. این امکان وجود دارد که در آینده نتوانید از این هارد استفاده کنید و اطلاعات آن برای همیشه از دسترس خارج شوند.
وقتی مشکلی با کند شدن هارد اکسترنال دارید، اولین قدم برای رفع آن باید یکپارچه سازی باشد. ویندوز 10 مجهز به ابزار یکپارچه سازی و بهینه سازی هارد دیسک است که برای استفاده از مراحل زیر باید آن را دنبال کنید:
روی دکمه Start کلیک کنید.
کلمات “defragment” یا “optimize” را تایپ کنید.
روی “Defragment and Optimize Drives” کلیک کنید.
درایو مشکل را انتخاب کنید.
بر روی “Analyze” کلیک کنید.
صبر کنید تا فرآیند تکمیل شود.
اگر نیاز به اقدام دارید، روی “بهینه سازی” کلیک کنید.
باید به خاطر داشته باشید که دستورالعمل های فوق برای یکپارچه سازی هارد دیسک استاندارد به جای حافظه SSD در نظر گرفته شده است. در نسخه های قبلی ویندوز، نباید از ابزارهای یکپارچه سازی استاندارد برای حافظه SSD استفاده می کردید. حافظه SSD مبتنی بر فلش است و ابزارهای ادغام قدیمیتر به دادهها یا حافظه آسیب میرسانند.
خوشبختانه ویندوز 10 این مشکل را ندارد و ابزارهای یکپارچه سازی و بهینه سازی آن می توانند فرآیند بهینه سازی هارد دیسک های استاندارد و حافظه SSD را انجام دهند.
اگر فرآیند یکپارچه سازی هارد دیسک موفقیت آمیز بود اما همچنان با کاهش سرعت هارد اکسترنال مشکل دارید، ابزار Check Disk را امتحان کنید. این ابزار از نسخه های اولیه ویندوز در دسترس کاربران قرار گرفته است و می تواند مشکلات هارد دیسک را تشخیص داده و در برخی موارد حتی آنها را برطرف کند. این مشکلات اغلب شامل بخش های آسیب دیده است که در نهایت منجر به خراب شدن داده ها می شود.
دو روش برای اجرای ابزار Check Disk وجود دارد:
در ویندوز اکسپلورر، روی درایو مورد نظر خود کلیک راست کرده و «Properties» را انتخاب کنید. در پنجره جدید، به تب “ابزارها” بروید و سپس بخش “بررسی خطا” را دنبال کنید. در اینجا روی “بررسی” کلیک کرده و دستورالعمل ها را دنبال کنید.
راه دوم دسترسی به ابزار Check Disk اجرای آن در Windows Powershell است. برای دسترسی به این گزینه روی دکمه Start راست کلیک کنید. پس از کلیک بر روی این گزینه عبارت زیر را تایپ کنید: chkdsk.exe / f
باید توجه داشته باشید که در دستور بالا باید نام درایو مورد نظر خود را در مقابل / وارد کنید. در بیشتر موارد، این ابزار نیاز به راه اندازی مجدد سیستم دارد، بنابراین قبل از اجرای آن مطمئن شوید که همه برنامه ها بسته هستند.
اگر با انجام دو مرحله قبل بهبودی در عملکرد هارد اکسترنال خود تجربه نکردید و همچنان در کاهش سرعت انتقال اطلاعات مشکل دارید، ممکن است خود هارد آسیب دیده باشد. در این مرحله باید آن را به دقت بررسی کرده و به موارد زیر توجه کنید:
آیا چراغ LED هارد اکسترنال روشن می شود یا نه؟
آیا زمانی که شروع به گشت و گذار روی هارد اکسترنال می کنید کامپیوتر شما هنگ می کند؟
آیا ابزار Check Disk ضعیف اجرا می شود؟
آیا هارد در حین کار صدای بدی تولید می کند؟
اگرچه هارد اکسترنال توسط یک قاب محافظت می شود و اندازه کلی آن را افزایش می دهد، اما خود هارد کوچک و حساس است و با کوچکترین ضربه ای آسیب می بیند. علاوه بر این، مدارهای کوچک روی هارد دیسک بسیار حساس هستند و نباید آنها را لمس کرد. قرار دادن هارد دیسک در یک محفظه بسته نیز می تواند به آن آسیب برساند.
اگر علت کاهش سرعت هارد اکسترنال آسیب فیزیکی است، باید فورا آن را تعویض کرده و اطلاعات خود را به یک هارد دیسک جدید انتقال دهید. برای جلوگیری از این مشکل در آینده می توانید هارد اکسترنال را سفت کنید تا در برابر ضربه مقاومت بیشتری نشان دهد.
یکی دیگر از دلایل کندی انتقال هارد اکسترنال مربوط به کابل های خراب است. هنگامی که هارد دیسک شما به برق وصل نیست کابل رابط USB خود را بررسی کنید. وجود هرگونه ترک در عایق لاستیکی کابل می تواند به معنای آسیب داخلی باشد. کابل های دارای کانکتورهای آسیب دیده باید فوراً تعویض شوند.
اگر مشکلات فوق مربوط به کابل برق باشد، مشکل هارد شما بسیار جدی است و باید آن را تعویض کنید. اگر آسیب کابل USB به راحتی قابل مشاهده است، احتمالا به این دلیل می باشد که سرعت هارد دیسک کم شده است. کابل های USB خیلی گران نیستند و می توانید کابل معیوب را با قیمت مناسب تعویض کنید. مطمئن شوید که کابل مناسب برای هارد دیسک خود را خریداری کرده اید.
علاوه بر کابل، می توانید عملکرد هارد اکسترنال خود را با پورت های مختلف نیز بررسی کنید. گاهی اوقات هارد دیسک روی یک پورت بهتر از پورت دیگر عمل می کند. ممکن است از دستگاهی با رابط USB 3.0 در درگاه USB 2.0 استفاده کنید که عملکردی کمتر از حد انتظار دارد، بنابراین آن را به درگاه USB 3.0 وصل کنید.
اگر حجم زیادی از اطلاعات را کپی می کنید، سرعت هارد اکسترنال کاهش می یابد. تصور کنید در حال انتقال فایل های ویدئویی بسیار بزرگ از کامپیوتر خود به یک هارد دیسک خارجی هستید که می تواند منجر به کاهش شدید سرعت شود. برای پیدا کردن آن، از Task Manager استفاده کنید:
برای اجرای Task Manager می توانید از کلیدهای Ctrl + Shift + Esc استفاده کنید یا روی Task Manager کلیک راست کرده و Task Manager را انتخاب کنید.
برای مرتب سازی بر اساس استفاده، روی ستون “Disk” کلیک کنید.
اگر بیشترین استفاده برای Windows Explorer باشد، کپی کردن داده ها مشکل ساز است. مهم نیست که برنامه بیش از حد از هارد دیسک استفاده می کند، می توانید آن را ببندید تا سرعت آن عادی شود.
از آنتی ویروس برای سیستم خود استفاده کنید. اگر علاقه ای به انجام این کار ندارید، ابزارهای اسکن بدافزار را روی سیستم خود نصب کرده تا از آلوده شدن آنها جلوگیری کنید. ویروس ها یا بدافزارها می توانند با یک اسکریپت خاص به هارد دیسک شما دسترسی پیدا کرده و سرعت آن را کاهش دهند. این اسکریپت ممکن است روی هارد اکسترنال شما بوده و مشکلی از هارد کامپیوتر یا لپ تاپ شما نباشد.
برای اسکن درایو خود مراحل زیر را دنبال کنید:
Windows Explorer را باز کنید
روی درایو مورد نظر خود کلیک راست کنید.
در منوی باز شده روی Antivirus or Malware Scan کلیک کنید.
گزینه Disk Scan را انتخاب کنید.
اگر چنین گزینه ای را در این منو نمی بینید، برنامه امنیتی نصب شده روی سیستم خود را اجرا کرده و دیسک را به صورت دستی اسکن کنید. این روش بسته به نرم افزاری که استفاده می کنید متفاوت خواهد بود.
در آخرین مرحله برای رفع مشکل کند شدن هارد اکسترنال، می توانید سرویس ایندکس ویندوز 10 را غیرفعال کنید. هنگامی که هارد خود را به رایانه متصل می کنید، ویندوز محتویات آن را به طور دائم در اکسپلورر نمایش می دهد. این به این دلیل است که ویندوز 10 درایو را ایندکس می کند.
با غیرفعال کردن ایندکس ویندوز 10، می توانید سرعت هارد اکسترنال را افزایش دهید، اما این کار جستجوی ویندوز را فقط به فایل ها محدود می کند و نه ابرداده. برای غیرفعال کردن ایندکس کردن مراحل زیر را دنبال کنید:
کلیدهای Windows + R را فشار دهید.
“Services.msc” را تایپ کرده و Enter را فشار دهید.
در پنجره Services به دنبال گزینه “Windows Search” بگردید.
روی “توقف” کلیک کنید و منتظر بمانید تا این فرآیند کامل شود.
روی Startup type > Disabled کلیک کنید.
هارد اکسترنال خود را جدا کرده و مجدداً به رایانه خود متصل کنید، سپس آن را در Windows Explorer باز کنید. این کار باعث افزایش سرعت هارد اکسترنال می شود.
در پایان لازم به ذکر است که اگر هیچ یک از مراحل بالا مشکل کاهش سرعت هارد اکسترنال شما را حل نکرد، قبل از اینکه دیر شود به فکر تعویض آن باشید، وگرنه اطلاعات خود را برای همیشه از دست خواهید داد.
در این مقاله به راهنمای حل مشکل کند شدن هارد اکسترنال در ویندوز 10 پرداختیم. سیستم عامل ویندوز 10 دارای ویژگی ها و قابلیت های بسیاری است. در صورت تمایل می توانید با دنبال کردن سری مقالات آموزشی ویندوز 10 با تمامی ترفندهای این سیستم عامل آشنا شوید. در صورت نیاز به راهنمایی بیشتر در مورد این مقاله، می توانید سوالات و نظرات خود را نیز از طریق فرم دیدگاه ها با ما در میان بگذارید.