تقریبا تمامی کاربران ویندوز می دانند که برای افزایش عمر این سیستم عامل باید با انجام برخی کارها و به اصطلاح حفظ ویندوز خود آن را بهینه سازی کنند. این موضوع برای کاربران ویندوز برای مدت طولانی مورد توجه بوده است، اما در طول زمان، به خصوص پس از انتشار ویندوز 10، موارد زیادی تغییر کرده است.
در واقع، بسیاری از مواردی که قبلاً توصیه می شد؛ اکنون می تواند به سیستم عامل آسیب برساند. در این مقاله تصمیم گرفتیم 7 اشتباه مهم در نگهداری ویندوز را که هرگز نباید مرتکب شوید را مرور کنیم. اگر کاربر ویندوز هستید و هنوز فکر می کنید باید با روش های قدیمی از سیستم عامل خود محافظت کنید، این مقاله از آرانکووین را از دست ندهید.
پاکسازی رجیستری که یکی از اسطوره های قدیمی ویندوز است که از دیرباز در ذهن کاربران این سیستم عامل بوده است. بسیاری از نرم افزارهای پاکسازی فایل های اضافی کامپیوتر و حتی منابع نسبتا قابل اعتماد معتقدند که باید هر از چند گاهی رجیستری ویندوز خود را پاک کنید.
اما حقیقت این است که نیازی به پاک کردن رجیستری سیستم عامل نیست. درست است که با گذشت زمان، ورودی های غیر ضروری رجیستری کمی از حافظه ویندوز را اشغال می کنند، اما وجود یا عدم وجود آنها در عملکرد ویندوز تداخلی ایجاد نمی کند. در واقع پس از تمیز کردن آنها متوجه سرعت سیستم عامل خود نخواهید شد.
از طرف دیگر، اکثر پاک کننده های رجیستری به جای کمک به شما می توانند به سیستم عامل ضربه بزنند. بسیاری از آنها فایل ها و سیستم های مهم را حذف می کنند که در نهایت منجر به مشکلات بزرگی در رایانه می شود. بنابراین، به دنبال نرم افزار پاکسازی رجیستری برای افزایش سرعت کامپیوتر خود نباشید.
در نسخه های قدیمی ویندوز، همیشه باید به یاد داشته باشید که هر از گاهی یکی از ابزارهای نگهداری سیستم عامل را به صورت دستی اجرا کنید. اما در ویندوز 10 بسیاری از ابزارها کار خود را به صورت خودکار انجام می دهند، بنابراین نیازی نیست هر بار وضعیت آنها را بررسی کنید. اما نکته مهم این است که مطمئن شوید این ابزارها برای حذف فایل های غیر ضروری و قدیمی از سیستم غیرفعال نیستند.
برای اینکه بتوانید از پاکسازی خودکار ویندوز لذت ببرید، ابتدا به تنظیمات بروید و سپس وارد قسمت System شوید. تب Storage را در سمت چپ پنجره انتخاب کرده و به دنبال Storage Sense بگردید. آن را فعال کنید تا ویندوز به طور خودکار فایل های قدیمی و غیر ضروری را حذف کند. همچنین می توانید روی تغییر نحوه آزاد کردن فضا ضربه بزنید تا بتوانید فایل های موقت و همچنین محتویات سطل بازیافت (Recycle bin) را به سیستم تمیز کردن خودکار سیستم عامل اضافه کنید.
ابزار Defragmentation Disk به هارد دیسک (HDD) کمک می کند تا بهترین عملکرد خود را داشته باشد، اما باید مراقب باشید که از آن در SSD ها استفاده نکنید. ویندوز به طور کلی می داند که چگونه از آن به طور خودکار استفاده کند، اما بهتر است مطمئن شوید که کار می کند.
در کادر جستجوی ویندوز 10، defrag را تایپ کرده و سپس Defragment and Optimize Drives را انتخاب کنید. از اینجا می توانید تمام درایوها و وضعیت آنها را مشاهده کنید. مطمئن شوید که گزینه Scheduled optimization فعال است.
Windows Update اگرچه مسئول تمیز کردن رایانه نیست، بخش مهمی از نگهداری صحیح ویندوز است. در ویندوز 10، فقط میتوانید بهروزرسانی خودکار را برای مدت محدودی متوقف کنید. البته در این بین آپدیت های جدید ویندوز نیز در حال دانلود هستند (لازم به ذکر است که راه هایی برای توقف دائمی آپدیت خودکار در ویندوز 10 وجود دارد).
اگر از ویندوز 7 یا ویندوز 8.1 استفاده می کنید، می توانید ویندوز را برای همیشه غیرفعال کنید. البته این به هیچ وجه توصیه نمی شود زیرا سیستم عامل شما بدون دریافت آخرین به روز رسانی ویندوز آسیب پذیر خواهد بود.
در کل بهتر است از آپدیت های ویندوز غافل نشوید. حتی اگر دریافت خودکار آنها را متوقف کنید، بهتر است هر از چند گاهی آخرین به روز رسانی ها را به صورت دستی دانلود و نصب کنید. این به روز رسانی ها عمدتا حاوی وصله های مهمی هستند که امنیت و عملکرد ویندوز را بهبود می بخشد.
اگر از رایانه استفاده می کنید، نباید از تهیه یک فایل پشتیبان غافل شوید. اگر پشتیبان گیری فقط مربوط به عکس ها و فایل های شخصی نیست، برخی افراد با خود می گویند: “من فایل خیلی مهمی ندارم”. در این زمینه بهتر است فکر کنید که راه اندازی مجدد کامپیوتر زمان زیادی از شما می گیرد.
تهیه نسخه پشتیبان این روزها اصلا کار سختی نیست. می توانید از ابزارهای طراحی شده در ویندوز که به طور خودکار از سیستم عامل شما نسخه پشتیبان تهیه می کنند یا حتی نرم افزارهای جانبی و معتبری مانند AOMEI Backupper Standard یا Personal Backup استفاده کنید.
مشابه نرم افزار پاکسازی رجیستری، برخی از برنامه های کاربردی دیگر ادعا می کنند که می توانند رم را بهینه کنند تا برنامه های غیر ضروری نتوانند از آن استفاده کنند. توصیه ما این است که از این نرم افزارها نیز دوری کنید.
بسیاری از این نرم افزارها از جمله CleanMem مشکلات زیادی دارند. در یک تحقیق مشخص شد که این نرم افزار به هیچ وجه سرعت کامپیوتر را افزایش نمی دهد و کاربران فقط فکر می کنند که این نرم افزار باعث افزایش سرعت کامپیوتر آنها شده است.
یکی از دلایل اصلی سرعت پایین کامپیوتر وجود برنامه های زیاد در Startup است. راه اندازی در ویندوز لیستی از برنامه هایی است که به محض روشن شدن سیستم عامل شروع به کار می کنند.
بسیاری از برنامه ها نیازی به ورود به Startup ندارند، اما پس از نصب برای اهداف سودآوری فهرست شده اند. تعداد زیادی از این برنامه ها باعث کاهش سرعت کامپیوتر می شوند.
برای غیرفعال کردن برخی از برنامه های موجود در لیست، کافی است Task Manager را اجرا کرده و به تب Startup بروید. در ستون Status برخی از برنامه ها فعال هستند که باعث کاهش سرعت کامپیوتر می شود. برای غیرفعال کردن هر یک از آنها کافی است روی آن کلیک راست کرده و گزینه Disable را انتخاب کنید.
بسیاری از رایانه ها ممکن است با مشکلات فیزیکی مواجه شوند که در نهایت منجر به کاهش عملکرد رایانه می شود. به همین دلیل مهم است که برخی از مراقبت های فیزیکی را نیز در نظر بگیرید.
به عنوان مثال، باز و بسته کردن نادرست لپ تاپ می تواند باعث ایجاد مشکل در پنل نمایشگر شود. همچنین عدم توجه به محل قرارگیری کامپیوتر باعث گرم شدن سریع دستگاه می شود. علاوه بر این، وجود گرد و غبار می تواند عملکرد کامپیوتر را تحت الشعاع قرار دهد. پس وضعیت سخت افزاری و فیزیکی دستگاه خود را نادیده نگیرید.
در این مقاله، به بررسی اشتباهات رایج هنگام استفاده از ویندوز پرداختیم. اصولی که بیان شد، برای همهی سیستم های خانگی کاربرد دارد. امیدوارم این مطلب برای شما مفید بوده باشد. فراموش نکنید سوالات و پیشنهادات خود را در بخش نظرات با ما در میان بگذارید.