Safe Mode، یک ابزار ضروری است. در رایانههایی که به بدافزار آلوده شدهاند یا به دلیل درایورهای باگ از کار میافتند، «حالت ایمن» ممکن است تنها راه برای راهاندازی رایانه باشد. این یک ابزار مناسب برای محافظت از رایانه در مقابل ویروسها و مهاجمان است. همچنین محیطی را فراهم میکند که در آن بازگرداندن درایورها و استفاده از ابزارهای عیبیابی خاص را برای کاربر آسانتر میشود.
آیا برای بوت کردن ویندوز 8 در حالت ایمن مشکل دارید؟ آیا فشار دادن F8 و Shift + F8 را امتحان کردهاید و کار نمیکنند؟ دلیل آن این است که روش بوت در ویندوز 8 در مقایسه با نسخههای قدیمی مانند ویندوز 7 متفاوت است.
بوت آنقدر سریع است که به معنای واقعی کلمه نمیتوان با فشار دادن هیچ یک از کلیدهای شما قطع شود. در اینجا 9 روش مختلف برای بوت شدن در حالت ایمن وجود دارد که شامل هیچ هک خاصی یا پیکربندی دستی نیست.
این روش در ویندوز 8.1 کار میکند، حتی اگر نتوانید به حساب کاربری وارد شوید. در صفحه ورود به سیستم کلید SHIFT را فشار داده و نگه دارید. در حالی که آن را فشار دادهاید، روی دکمه Power کلیک یا ضربه بزنید و سپس Restart کنید.
ویندوز از شما میخواهد که یک گزینه را انتخاب کنید، روی گزینه Troubleshoot کلیک کرده و سپس گزینه Advanced options را انتخاب کنید. در اینجا روی آیکون Startup Settings کلیک کنید. ویندوز به شما اطلاع میدهد که در شرف راهاندازی مجدد است تا بتواند چندین گزینه بوت را تغییر دهد. در میان گزینههای دیگر، حالت ایمن را نیز فعال میکند. روی Restart کلیک کنید یا ضربه بزنید. پس از راهاندازی مجدد رایانه یا دستگاه، 9 تنظیمات مختلف را نمایش میدهد، از جمله:
اکنون ویندوز 8.1 مطابق با محیط Safe Mode که انتخاب کردهاید، بوت میشود.
روش دیگری برای بوت شدن در حالت ایمن تا حدودی خودکار است. هنگامی که ویندوز 8 سه بار متوالی بوت نمیشود، به طور خودکار روند بازیابی را شروع میکند. اگر میخواهید ویندوز 8.1 را مجبور به انجام این کار کنید، میتوانید بوت معمولی آن را 3 بار قطع کنید.
این بدان معنی است که هنگام بوت شدن باید رایانه یا دستگاه خود را متوقف کنید. میتوانید این کار را با فشار دادن دکمه فیزیکی Reset یا Power در رایانه یا دستگاه خود انجام دهید.
اگر میخواهید دکمه Power را فشار دهید، توجه داشته باشید که ممکن است مجبور شوید آن را حداقل به مدت 4 ثانیه فشار دهید تا کامپیوتر یا دستگاه خود را متوقف کنید. چهارمین باری که رایانه شخصی یا دستگاه شما سعی میکند بوت شود، باید به طور خودکار وارد حالت Automatic Repair شود و اولین چیزی که روی صفحه نمایش خود میبینید پیامی است که میگوید “Preparing Automatic Repair”.
پس از مدتی، ویندوز 8 صفحه Automatic Repair را نمایش میدهد. روی آن، گزینههای پیشرفته را کلیک کنید و مانند روش قبلی گزینه روی Troubleshoot کلیک یا ضربه بزنید. حالا میتوانید روی کیبورد دکمه F4 را فشار دهید تا وارد Safe Mode with Networking شوید. همچنین میتوانید با فشردن دکمه F6 حالت Safe Mode with Command Prompt را فعال کنید.
اگر میتوانید یک رسانه قابل بوت ویندوز 8 یا 8.1 مانند یک دیویدی یا حافظه USB بسازید، یا اگر قبلاً یکی در اطراف دارید، میتوانید از آن برای راهاندازی رایانه یا دستگاه خود در حالت Safe Mode استفاده کنید. آن را در رایانه یا دستگاه خود قرار دهید و از آنجا بوت کنید. وقتی نصب ویندوز 8 شروع شد، زبان و طرح صفحه کلید مورد نظر خود را انتخاب کنید و Next را فشار دهید.
در صفحه بعدی، روی پیوند “Repair your computer” از گوشه سمت چپ پایین کلیک کنید یا ضربه بزنید. در صفحه Choose an option روی عیبیابی یا Troubleshoot ضربه بزنید. در صفحه عیبیابی، دکمه گزینههای پیشرفته را فشار دهید. روی Command Prompt کلیک یا ضربه بزنید.
عمل قبلی Command Prompt را به عنوان مدیر باز میکند. در داخل آن، دستور زیر را تایپ کنید:
bcdedit /set {default} safeboot minimal. Enter را روی صفحه کلید خود فشار دهید و منتظر بمانید تا ببینید آیا Command Prompt به شما میگوید که “عملیات با موفقیت انجام شد.”
Command Prompt را ببندید تا ویندوز 8 شما را به صفحه Choose an option بازگرداند. در آنجا، روی Continue کلیک کنید. رایانه شخصی یا دستگاه راهاندازی مجدد میشود و به طور خودکار به حالت Safe Mode میرود.
نکته مهم: این روش تقریباً همیشه کار می کند، اما باعث می شود ویندوز 8.1 هر بار که شروع می شود به حالت Safe Mode برود. برای غیرفعال کردن آن و راه اندازی مجدد ویندوز 8.1 به حالت عادی، Command Prompt را باز کنید و این دستور را اجرا کنید:
bcdedit /deletevalue {default} safeboot
در ویندوز 8 و ویندوز 8.1، میتوانید از Recovery Media Creator برای ایجاد یک درایو بازیابی سیستم در درایو فلش USB استفاده کنید. در صفحه اول، طرحبندی صفحهکلیدی را که ترجیح میدهید انتخاب کنید و در صفحه «انتخاب یک گزینه»، روی «عیبیابی» کلیک کنید یا ضربه بزنید.
به طور خلاصه، شما باید این مسیر را دنبال کنید:
“Advanced options -> Startup Settings -> Restart.”
سپس کلید 4 یا F4 را روی صفحه کلید خود فشار دهید تا به حالت Safe Mode راهاندازی شود، 5 یا F5 را برای رفتن به “Safe Mode with Networking” یا 6 یا F6 را فشار دهید تا وارد “Safe Mode with Command Prompt” شوید.
در ویندوز 8، اما نه در ویندوز 8.1، میتوانید یک سی دی یا دی وی دی بازیابی سیستم ایجاد کنید. هنگامی که آن دیسک را ایجاد کردید، از آن بوت کنید. هنگامی که از شما خواسته میشود هر کلیدی را فشار دهید تا محتوای آن بارگیری شود، این کار را انجام دهید. سپس، طرح بندی صفحه کلید خود را انتخاب کنید.
پس از انجام این کار مراحل قبلی که در سایر روشها بیان کردیم را دنبال کنید. یعنی به بخش تنظیمات و گزینههای پیشرفته، تنظیمات راهاندازی و ری استارت بروید.
شاید یکی از سادهترین روشها برای بوت شدن در حالت ایمن استفاده از ابزار System Configuration، که با نام msconfig.exe نیز شناخته میشود، باشد. در صفحه شروع، msconfig را تایپ و روی نتیجه با همان نام کلیک کنید. در System Configuration، به تب Boot بروید و در قسمت Boot options، کادری که می گوید “Safe boot” را علامت بزنید. سپس، روی OK ضربه بزنید.
اکنون ویندوز 8 به شما میگوید که باید کامپیوتر خود را مجددا راهاندازی کنید. برای راهاندازی مجدد، روی Restart کلیک کنید. اگر میخواهید بعداً راهاندازی مجدد شود، روی «Exit without restart» کلیک کنید. دفعه بعد که ویندوز 8.1 بوت میشود، سیستم به طور خودکار وارد حالت Safe Mode خواهد شد.
ویندوز 8 یا 8.1 همچنین به شما امکان میدهد حالت ایمن را تنها با چند کلیک یا ضربه بر روی صفحه شروع آن فعال کنید. به صفحه استارت بروید و کلید SHIFT را روی صفحه کلید خود فشار دهید و نگه دارید. سپس، در حالی که هنوز SHIFT را نگه داشتهاید، روی دکمه Power کلیک کنید. در اینجا هم سایر مراحل که در موارد قبلی اشاره کردیم، تکرار میشوند.
اگر رایانه یا دستگاه ویندوز 8 یا 8.1 شما هنوز کار میکند و می توانید وارد آن شوید، از تنظیمات رایانه شخصی نیز برای رفتن به حالت ایمن استفاده کنید. تنظیمات کامپیوتر را باز کرده و به Update and recovery بروید. در نوار کناری سمت چپ، روی Recovery کلیک کنید یا روی آن ضربه بزنید و در سمت راست صفحه، دکمه “Restart now” را از بخش “Advanced startup” فشار دهید. سپس ویندوز 8.1 صفحه “انتخاب گزینه” را به شما نشان میدهد. روی Troubleshoot کلیک یا ضربه بزنید. سپس، باید همان مراحل روش اول را در این راهنما دنبال کنید.
اگر رایانه یا دستگاه شما نسبتاً قدیمی است (دارای بایوس کلاسیک است و از درایو SSD استفاده نمیکند)، ممکن است با استفاده از روشهای قدیمی فشار دادن کلیدهای F8 یا Shift + F8 روی صفحه کلید خود به حالت Safe Mode راهاندازی شوید. با این حال، آنها اغلب کار نمیکنند زیرا مایکروسافت روش بوت شدن ویندوز 8 و 8.1 را تغییر داد.