ویندوز ۱۱ از نظر طراحی تفاوتهای زیادی با ویندزو ۱۰ دارد، اما از نظر ساختار این دو سیستم عامل بسیار شبیه به هم هستند. آنگونه که شرکت مایکروسافت ادعا میکند، ویندوز ۱۱ از نظر سرعت و کارایی از ویندوز ۱۱ بسیار فراتر است. از نظر بصری این دو سیستم عامل میتوانند کاملا متفاوت به نظر برسند، اما تغییرات کلیدی در ویندوز ۱۱ رخ داده که بسیاری از آنها بی خبر هستند.
احتمالا به محض اینکه مایکروسافت از ویندوز ۱۱ رونمایی کرد، بسیاری به این فکر هستند که آیا سیستم خود ارتقا بدهند یا نه. در این مواقع مقایسه ویندوز ۱۰ و ۱۱ کاملا کاربردی خواهد بود. پس تا انتهای مطلب همراهمان شوید.
همانطور که ویندوز ۱۰ یک ارتقاء رایگان از ویندوز ۷ و ۸ بود، ویندوز ۱۱ نیز یک ارتقاء رایگان از ویندوز ۱۱ است. شما میتوانید آن را دانلود کرده و تنها در چند مرحله ساده آن را ارتقا دهید. اما یک مشکل وجود دارد. این ارتقا فقط تا زمانی اعمال میشود که رایانه شخصی شما با حداقل نیازهای مایکروسافت مطابقت داشته باشد.
این موضوع با جدلهای زیادی همراه بود، به ویژه در مورد نیاز TPM 2.0 که در زمان ارتقا میتواند کاربر را گیج کند. اگر یک دستگاه Surface یا یک دستگاه جدید از یکی از شرکای مایکروسافت دارید، احتمالاً ویندوز ۱۱ را در روزی که برای انتشار اعلام شد، دریافت کرده اید.
با این حال، دستگاههای جدیدی که هنوز از ویندوز ۱۰ استفاده میکنند، اکنون میتوانند از طریق Windows Update به ویندوز ۱۱ ارتقا دهند. مایکروسافت ادعا میکند که رویکرد مرحلهای را برای این کار در پیش گرفته است. همچنین در نوامبر ۲۰۲۱، مایکروسافت اعلام کرد که سرعت عرضه ویندوز ۱۱ را سریعتر از حد انتظار پیش برده است. این بدان معناست که سیستم عامل اکنون باید به طور گستردهتری در رایانههای شخصی دیگر در دسترس باشد.
با این حال، مسیر دیگری نیز وجود دارد، دستیار نصب یا Installation Assistant به شما امکان میدهد ویندوز ۱۱ را در لحظه انتشار روی رایانه شخصی سازگار نصب کنید. اگرچه مایکروسافت این مسیر را توصیه نمیکند، اما ممکن است برخی از سخت افزارها مشکلاتی را ایجاد کنند، بنابراین ممکن است با چند باگ یا صفحه آبی در حین نصب مواجه شوید.
اگر دستگاه سازگار دارید، باید آن را به ویندوز ۱۱ ارتقا دهید تا آن را امتحان کنید. البته در اینجا هم یک مشکل وجود دارد. پس از ارتقا، تنها ده روز فرصت دارید تا به ویندوز ۱۰ برگردید.
جالب است بدانید که مایکروسافت از ویندزو ۱۰ تا سال ۲۰۲۵ پشتیبانی میکند و امکان آپدیت دارد. اما پس از آن پنجره 10 روزه دانگرید (downgrade) احتمالا به شما هشدار خواهد داد.
تغییرات چشمگیری در ویندوز ۱۱ اعمال شده است. برای مثال دیگر نمیتوانید تصویر زمینه دستکتاپ خود را همگامسازی کنید، اینترنت اکسپلورر و پنل ورودی از و تعدادی از برنامهها حذف شدهاند. برنامههایی مانند Paint 3D و OneNote که روی ویندوز ۱۰ نصب بودهاند در ویندوز ۱۱ به کلی حذف شدهاند. اگرچه هنوز هم میتوانید آنها را در فروشگاه مایکروسافت پیدا کنید.
اگر اهل بازیهای کامیپوتری هستید، ویندزو ۱۱ دارای برخی از ویژگیهای انحصاری است که در اختیار شما قرار میدهد. HDR خودکار باعث میشود بازیهای شما سرزندهتر به نظر برسند و ذخیرهسازی مستقیم به کارت گرافیک و SSD کمک میکند سریعتر با هم ارتباط برقرار کنند.
در مقایسه ویندوز ۱۰ و ۱۱، ویندوز ۱۱ پتانسیل بالایی برای بهبود سرعت رایانه شما دارد. مایکروسافت در ویدیویی در یوتیوب در مورد مزایای عملکرد و بهینهسازی در ویندوز ۱۱ صحبت کرد.
به طور کلی، مزایای عملکرد در ویندوز ۱۱ تقریباً به روشی است که سیستم عامل جدیدتر فرآیندهای سیستم را انجام میدهد که معمولاً هنگام باز کردن Task Manager مشاهده میکنید. به گفته مایکروسافت، ویندوز ۱۱کارهای زیادی را در مدیریت حافظه انجام میدهد تا از پنجرههای برنامهای که در پیش زمینه باز و در حال اجرا است به راحتی استفاده کند. این باید اطمینان حاصل کند که آنها قدرت CPU بیشتری را نسبت به سایر منابع سیستم دریافت میکنند.
مایکروسافت این ادعای خود را با آزمایش CPU ۹۰ درصد اشغال شده و با باز کردن همزمان برنامه اکسل امتحان کرده است. این شرکت میگوید که همین امر در مورد پوسته ویندوز ۱۱ نیز صدق میکند که منوی Start و سایر جلوههای بصری را تامین میکند.
سایر تغییرات عملکرد در ویندوز ۱۱ بر نحوه عملکرد دوباره رایانه زمانی که در حالت sleep و مدیریت زمان قرار میگیرد. در مقابل ویندوز ۱۰، مایکروسافت اشاره کرد که در ویندوز ۱۱، رم شما میتواند زمانی که رایانه در حالت خواب است، روشن بماند. این عملکرد به رایانه کمک میکند تا ۲۵ درصد سریعتر بتواند از sleep درآید.
علاوه بر این، از آنجایی که مرورگر Edge مرورگر انتخابی در ویندوز ۱۱ است، اگر در نهایت از آن استفاده کنید، باید مزایای عملکرد بیشتری نسبت به استفاده از مرورگر در ویندوز ۱۰ مشاهده کنید. به گفته مایکروسافت، با ویژگی Sleep Tabs، میتوانید ۳۲ درصد انرژی برای حافظه و ۳۷ درصد برای CPU ذخیره کنید.
آخرین بهبود عملکرد ویندوز ۱۱ به دیسک و حافظه پنهان مرورگر مرتبط است. در ویندوز۱۰، مایکروسافت استفاده از فناوریهای فشردهسازی را گسترش داد. در برنامههای غیر مهم مانند Sticky Notes، نرخ پیشفرض برنامه یک stub خواهد بود. این بدان معنی است در حالی که برنامه بارگذاری میشود، باینریها از سیستم بدون در نظر گرفتن عملکرد برنامه، بر حسب تقاضا کشیده میشوند.
این میتواند به کاهش اندازه برنامه روی دیسک کمک کند و فعالیت به روز رسانی پس زمینه و ترافیک دانلود را کاهش دهد. در مورد کش مرورگر نیز مایکروسافت میگوید که اکنون از فضای دیسک کمتری استفاده میکند.
ویندوز ۱۱جدیدترین سیستم عامل مایکروسافت است و از رونمایی ویندزو ۱۰ پنج سال میگذرد. با در نظر گرفتن این موضوع، میتوانید انتظار داشته باشید که ویندوز ۱۱ دارای بسیاری از باگها و مشکلات دیگری باشد که ممکن است بر عملکرد سیستم شما تأثیر بگذارد.
درست است که ویندوز ۱۰ نیز با مشکلاتی همراه بوده، اما ویندوز ۱۱ نیز در حال حاضر با مشکلاتی همراه است که شاید بخواهید پیش از ارتقا درباره آنها بدانید. یک باگ یا مشکل بزرگ ویندوز ۱۱ مرتبط با CPUهای AMD بود که پانزده درصد عملکرد بازی را کاهش میدهد. یک مشکل دیگر مربوط به اشغال کردن فضای حافظه است.
وقتی چندین نمونه از File Explorer را باز میکنید، ویندوز ۱۱ میتواند رم اضافی را اشغال کند. وقتی File Explorer را میبندید و سیستم منابع اضافی را اشغال میکند و هرگز آن فضا را از حافظه آزاد نمیکند.
البته این مشکل مدتی در ویندوز ۱۰ هم وجود داشت. یک اشکال دیگر ویندوز ۱۱ مربوط به خالی نشدن پوشهها از بخش حافظه سیستم است. یعنی زمانی که شما یک فایل غیر قابل استفاده را از سیستم خود پاک میکنید، ویندوز تنها محتویات داخل پوشه را حذف میکند و خود پوشه با پسوند tmp باقی میماند.
اگر به تفاوت های ویندوز ۱۰ و ۱۱ نگاه میکنید، بزرگترین آنها منوی استارت و نوار ابزار هستند. در ویندوز ۱۱، مایکروسافت نوار ابزار و منوی استارت را در مرکز صفحه نمایش قرار داده است. . این باعث میشود کمی بیشتر شبیه MacOS و ChromeOS به نظر برسد. با این حال، در صورت تمایل میتوانید آن را به سمت چپ برگردانید.
صحبت از منوی استارت، در ویندوز ۱۱، کمی سادهتر است. شما فقط یک لیست ثابت از برنامهها را میبینید و برای یافتن آن اسنادی که بیشترین بازدید را دارند به پایین صفحه باید مراجعه کنید. همچنین میتوانید برنامههای دلخواه خود را پین کنید. ممکن است این ویژگی آشنا به نظر برسد، اما توجه به این نکته مهم است که ویندوز ۱۱ پشتیبانی از Live Tiles را کنار گذاشته است. اگر واقعاً میخواهید اطلاعاتی را در منوی استارت خود در یک نگاه ببینید، ویندوز ۱۰بهترین است.
در مورد Taskbar توجه داشته باشید که تغییرات بزرگی در ویندوز ۱۱در مقایسه با ویندوز ۱۰وجود دارد. مایکروسافت کادر جستجو را در یک نماد جمع و همچنین عملکردهای کورتانا را در ویندوز ۱۱حذف کرده است. حتی تایم لاین ویندوز هم از بین رفته است. ویندوز ۱۱ این ویژگی ویندوز ۱۰ را به نفع قابلیت همگامسازی مایکروسافت Edge حذف کرد. جایی که Windows Timeline در آن قرار داشت با دسکتاپهای مجازی جایگزین شد.
اما اگر میخواهید Taskbar را به سمت راست یا چپ صفحه نمایش خود پین کنید، باید بگوییم که شما نمیتواند به صورت رایگان این کار را انجام دهید. زیرا در ویندوز ۱۱، این منو فقط در پایین باقی میماند و در صورتی که بخواهید آن را تغییر دهید باید از برنامههای پولی استفاده کنید.
بسیاری از این تغییرات فقط بصری هستند. ویندوز ۱۱و ویندوز ۱۰ویژگیهای یکسانی دارند اما ظاهر همه چیز متفاوت است. در ویندوز ۱۱، با Snap Layouts که پنجرههای شما را گروهبندی و در taskbar ذخیره میکند، میتوانید عملکرد چندوظیفهای و سیستم خود را افزایش دهید. ماوس را روی دکمه حداکثر کردن نگه دارید و به هر اندازهای که دوست دارید پنجرهها را در آورید.
ویندوز ۱۰ این ویژگی را ندارد. ویژگی سنتی Snap را حفظ میکند، جایی که باید به صورت دستی پنجرههای خود را با ترکیب صفحه کلید یا با نگه داشتن ماوس در سمت خاصی از صفحه نمایش بکشید.
حالت تبلت
ویندوز ۱۰ دارای حالت سنتی تبلت است که رایانه شما با یک منوی استارت در سمت چپ صفحه نمایش به تمام صفحه برود. در ویندوز ۱۱، این ویژگی حذف شده است. در مقابل بیشتر شبیه به iPad عمل میکند.
جایی که وقتی دستگاه خود را به تبلت تغییر میدهید، لمس کردن همه چیز آسانتر میشود. حتی وقتی با انگشت خود آن را لمس میکنید، جلوهای را در زیر پنجره خود خواهید دید. مایکروسافت همچنین ژستهایی را برای باز و بسته کردن پنجرهها، جابهجایی بین دسکتاپ و گزینههای جدید در Windows Ink Workspace اضافه کرده است. این ویژگی در حالت تبلت ویندوز ۱۰نیستند و درک آن برای بسیاری تا حد زیادی سخت بود.
مقایسه ویندوز ۱۰ و ۱۱ را با بیان دسترسی به برنامههای فروشگاه مایکروسافت در آن دو ادامه میدهیم. اپ استور در ویندوز ۱۱و ویندوز ۱۰ بر اساس یک طراحی است. با این حال، فروشگاه برنامه ویندوز ۱۱ از برنامههای اندرویدی از طریق اپ استور آمازون پشتیبانی میکند. در هر دو ویندوز ۱۰ و ۱۱، فروشگاه همچنان به شما امکان میدهد برنامههای ویندوز را در هر دو سیستم عامل دانلود کنید.
این شامل برنامههای UWP و برنامههای وب پیشرو می شود. با این حال، برنامه های Win32 مانند فایرفاکس، در حال حاضر منحصر به ویندوز ۱۱ هستند. این بخشی از تلاش بزرگتر مایکروسافت برای آوردن برنامههای بیشتر فروشگاه است.