در این مقاله 9 روش کاربردی برای رفع مشکلات صوتی ویندوز 10 را به شما معرفی می کنیم تا بتوانید به راحتی چنین مشکلاتی را که در بین کاربران بسیار رایج است برطرف کنید. بنابراین، اگر از کاربران ویندوز 10 هستید و با مشکلات صوتی مکرر دست و پنجه نرم می کنید، این مقاله را از دست ندهید.
شاید بارها برای شما پیش آمده باشد که هنگام روشن کردن ویندوز، تماشای فیلم و سریال، پخش موسیقی و حتی بازی متوجه قطع شدن صدای ویندوز شده باشید و ندانید چرا و چگونه این مشکل را برطرف کنید. مشکلات صدای ویندوز معمولا یکی از رایج ترین مشکلاتی است که کاربران با آن مواجه می شوند. سیستم عامل ویندوز 10 پس از نصب کارت صدا برای اولین بار بر روی سیستم شما، به طور خودکار آن را نصب می کند و نیازی نیست که این فرآیند را به صورت دستی طی کنید.
به عبارت دیگر، مایکروسافت به طور خودکار کارت صدا را در مراحل نصب ویندوز نصب می کند. با این حال، گاهی اوقات صدای کامپیوتر یا لپ تاپ شما بدون دلیل خاصی قطع می شود و شما را آزار می دهد. لازم به ذکر است که مشکلات صدا می تواند دلایل مختلفی داشته باشد، به عنوان مثال می تواند یک مشکل نرم افزاری یا سخت افزاری باشد. در این شرایط راه حل هایی مانند نصب درایور، دستکاری تنظیمات و بازگردانی برخی تنظیمات پیشنهاد می شود که اغلب می تواند مشکل صدا را حل کند. علاوه بر این، 9 روشی که در زیر به اشتراک می گذاریم به شما کمک می کند تا به راحتی مشکلات صوتی ویندوز 10 را حل کنید و کارهای روزانه خود را انجام دهید.
اگرچه تمرکز این مقاله بر روی ویندوز 10 است، اما بسیاری از روش های ارائه شده در ویندوز 11 نیز استفاده می شوند.
گاهی اوقات به دلایل مختلف راه حل هایی را که بسیار ساده هستند و می توانند به ما در یافتن علت دقیق صدای ویندوز 10 کمک کنند نادیده می گیریم و در عوض به دنبال راه حل های پیچیده می گردیم. بنابراین ابتدا باید ساده ترین روش ها را بررسی کنیم. اگر صدای سیستم شما قطع شده است، باید بررسی کنید که صدای سیستم را قطع نکرده باشید. برای بررسی این موضوع، روی نماد صدا در گوشه سمت راست پایین ویندوز کلیک کنید تا نوار صوتی اصلی را بررسی کنید. مطمئن شوید که روی سایلنت یا خیلی کم تنظیم نشده باشد. وقتی صدای آن قطع شد، یک X را در کنار نماد بلندگو خواهید دید.
پس از آن روی همان آیکون صدا کلیک راست کرده و گزینه Open Volume Mixer را انتخاب کنید تا میزان صدای فعلی همه برنامه های دارای صدا را ببینید. در صورت لزوم، میتوانید صدای این برنامهها را تغییر دهید و بررسی کنید که بهطور تصادفی بیصدا نباشند یا آنقدر بیصدا نباشند که نتوانید آنها را بشنوید. اگر صدایی از سیستم خود می شنوید اما صدا بسیار کم است، ممکن است نیاز باشد مشکل سیستم خروجی صدا را عیب یابی کنید.
باز هم تاکید می کنیم که حتما باید حجم برنامه ها، بازی ها، پخش کننده های ویدیویی یا موارد مشابه خود را بررسی کنید. همچنین بهتر است برنامه های صوتی را که اغلب استفاده نمی کنید ببندید. برخی از برنامهها میتوانند کنترل دستگاه صوتی شما را در دست بگیرند، بنابراین ممکن است صدایی از برنامههای دیگر نشنید. برای مثال، هنگام استفاده از هدفون بلوتوث، تماس Discord می تواند از پخش صدا در برنامه های دیگر جلوگیری کند.
اگر سیستم شما خاموش است، راه اندازی مجدد ویندوز می تواند یک راه حل موثر قبل از امتحان روش های دیگر باشد. همچنین این امکان وجود دارد که صدا به دلیل یک فرآیند به روز رسانی جدید در انتظار راه اندازی مجدد سیستم برای تکمیل نصب، گیر کرده باشد. بنابراین پیشنهاد می کنیم که ویندوز را مجددا راه اندازی کنید و اگر مشکل حل نشد، موارد دیگر را بررسی کنید.
اگر بیش از یک دستگاه صوتی به سیستم خود متصل هستید، باید بررسی کنید که ویندوز به طور تصادفی خروجی صدا را از طریق دستگاه دیگری پخش نکرده باشد.
برای تغییر دستگاه مورد استفاده برای پخش صدا، دوباره روی نماد صدا کلیک کنید. اگر بیش از یک دستگاه فعال دارید، نام دستگاه فعلی را در بالای نوار لغزنده صدا خواهید دید. روی آن کلیک کنید تا منوی تمام دستگاه های متصل به سیستم شما باز شود و سپس صدای خروجی مورد نظر خود را از لیست انتخاب کنید.
همچنین اتفاق می افتد که این لیست همه دستگاه های متصل به سیستم را نشان نمی دهد. بنابراین، برای مشاهده لیست کامل دستگاه های صوتی متصل به لپ تاپ یا رایانه خود، روی نماد صدا کلیک راست کرده و Open Sound Settings را انتخاب کنید. این به عنوان میانبر برای منوی تنظیمات > سیستم > صدا عمل می کند.
در صفحه باز شده، در قسمت Choose your output device، روی Manage audio devices کلیک کنید تا تمام دستگاه های متصل به سیستم خود را مشاهده کنید. از گزینه تست صدا در یکی از دستگاه های موجود برای بررسی پخش صدا استفاده کنید. پس از تغییر خروجی صدای سیستم، ممکن است لازم باشد دوباره صدا را همانطور که در بالا ذکر شد بررسی کنید.
گزینه Disabled را علامت بزنید تا مطمئن شوید دستگاهی که می خواهید از آن استفاده کنید غیرفعال نیست. روی گزینه Enabled کلیک کنید تا در صورت نیاز دستگاه صوتی مورد نظر دوباره فعال شود.
اگر دستگاه صوتی مورد نظرتان را نمی بینید یا کار نمی کند، روش های دیگر را امتحان کنید. بدیهی است که بلندگوها، هدفون یا سایر دستگاه های صوتی شما نیاز به عیب یابی بیشتری دارند.
در این مرحله، باید اتصالات فیزیکی همه دستگاه های صوتی خود را بررسی کنید، به خصوص اگر خروجی صوتی مورد نظر در منوهای بالا ظاهر نشود.
مطمئن شوید که تمام کابل های صدا (و برق) به درستی به سیستم شما متصل شده اند. توصیه می کنیم تمام تجهیزات صوتی خود را از برق بکشید و وصل کنید تا مطمئن شوید که اتصالات خروجی شل نیستند. مطمئن شوید که کابل های صوتی را به پورت های صحیح وصل کرده اید. به طور کلی دستگاه های صوتی باید به درگاه سبز رنگ که گاهی اوقات نماد هدفون دارد وصل شوند.
اگر کابل فرسوده، بیش از حد خم شده یا آسیب دیده باشد، می تواند باعث شود صدا به دستگاه های صوتی منتقل نشود. بنابراین در صورت مشاهده موارد ذکر شده، کابل های صدا را حتما تعویض کنید. برای بررسی اتصالات صوتی بی سیم مانند هدفون، به تنظیمات > دستگاه ها > بلوتوث و سایر دستگاه ها بروید و مطمئن شوید که دستگاه صوتی خود را به درستی به سیستم خود متصل کرده اید.
اگر از هدفون، تبلت، تلویزیون یا موارد مشابه بلوتوث خود نیز استفاده میکنید، ابتدا آنها را از دستگاههای دیگر جدا کرده و سپس دوباره به لپتاپ یا رایانهتان وصل کنید. البته وقتی هدست بی سیم به گوشی هوشمند شما متصل است، نمی تواند صدای ویندوز را برای شما پخش کند. بهتر است تمام دستگاه های صوتی متصل به سیستم خود را جدا کنید و فقط دستگاهی را که می خواهید از آن استفاده کنید به لپ تاپ یا کامپیوتر خود متصل کنید.
در این مرحله بهتر است از عیب یاب صدا ویندوز 10 استفاده کنید. این سیستم به ویندوز 10 اجازه می دهد تا مشکلات صدا را به تنهایی شناسایی و رفع کند. البته باید اشاره کنیم که گاهی استفاده از سیستم عیب یاب صوتی برای رفع مشکلات آن موثر نیست. با این حال، ارزش استفاده از این سیستم عیب یابی قبل از انجام روش های پیچیده را دارد.
از مسیر Settings > Update & Security > Troubleshoot > More troubleshooters استفاده کنید و گزینه Play audio را انتخاب کنید. سپس مراحل ذکر شده را دنبال کنید تا سیستم به طور خودکار مشکلات صدای سیستم شما را برطرف کند. پس از اتمام عیب یابی، می توانید مشکلات صوتی سیستم خود را با جزئیات شناسایی کنید.
درایورهای صوتی معمولاً پس از نصب به خوبی کار می کنند، اما گاهی اوقات این درایورها با مشکلاتی مواجه می شوند که برای رفع مشکل نیاز به حذف نصب و نصب مجدد دارند. سیستم عامل ویندوز 10 شامل روش های مختلفی برای رفع مشکل خطای درایور می باشد. شما باید با کلیک راست روی دکمه Start یا فشردن Win + X به Device Manager دسترسی پیدا کنید.
قبل از حذف درایور، بهتر است ابتدا آن را آپدیت کنید. برای این کار قسمت Audio inputs and outputs را در قسمت Device Manager باز کنید. سپس روی دستگاه صوتی مورد استفاده خود کلیک راست کرده و Properties را انتخاب کرده و به تب Driver بروید. اگر گزینه Roll Back Driver موجود است، آن را انتخاب کنید و ویندوز 10 شروع به استفاده از نسخه قبلی درایور می کند.
اگر این گزینه در دسترس شما نیست، باید درایور خود را به روز کنید (Update Driver) یا حذف کنید (Uninstall Device). البته لازم به ذکر است که گاهی اوقات ویندوز نمی تواند برخی از درایورهای خاص را به این روش آپدیت کند، بنابراین باید آنها را به صورت دستی آپدیت کنید. اگر بهروزرسانی برای درایور موجود نیست، میتوانید آن را حذف نصب کنید و دوباره آن را نصب کنید.
شایان ذکر است که قبل از حذف درایور، بهتر است آخرین نسخه را از وب سایت سازنده لپ تاپ یا کامپیوتر خود دانلود کنید. برای یافتن درایور سیستم خود، کافی است نام سیستم خود را در کنار کلمه درایور در گوگل جستجو کنید. همچنین بهتر است از دانلود درایورها از وب سایت های شخص ثالث خودداری کنید. اگر درایور خاصی برای سیستم شما در دسترس نباشد، ویندوز به طور خودکار یک درایور اصلی را روی سیستم شما نصب می کند.
برای حذف درایور بر روی گزینه Uninstall device در پنجره خواص کلیک کنید و پنجره دیگری به نام Confirm device uninstallation برای شما ظاهر می شود. بسته به درایوری که می خواهید، این پنجره ممکن است حاوی گزینه ای برای حذف نرم افزار درایور این دستگاه باشد. وقتی این گزینه را دیدید، روی OK کلیک کنید.
پس از حذف درایورها، سیستم خود را مجددا راه اندازی کنید. اگر توانستید درایور جدیدی را دانلود کنید، همین حالا آن را نصب کنید. اگر نه، ویندوز احتمالاً باید درایور عمومی را برای سیستم شما نصب کرده باشد. اگر باز هم مراحل بالا مشکل شما را حل نکرد، همان مراحل را در قسمت کنترلرهای صدا، ویدئو و بازی دنبال کنید.
برخی از سیستم ها ممکن است با کدک صوتی IDT با وضوح بالا دچار خطا شوند. این مشکلات با یک به روز رسانی ساده حل می شوند که در آن می توانید درایور صوتی مورد نظر خود را انتخاب کنید.
به قسمت Device Manager رفته و سپس وارد قسمت Sound, video and game controllers شوید. اگر گزینه IDT High Definition Audio CODEC را مشاهده کردید، روی آن کلیک راست کرده و Update driver را انتخاب کنید. بسته به نوع کامپیوتر، این گزینه ممکن است ظاهر نشود. اگر این گزینه را نمی بینید، مراحل بعدی را دنبال کنید.
در قسمت بعدی گزینه Browse my computer for drivers را انتخاب کنید. این گزینه به شما اجازه می دهد تا درایور مورد نظر را از درایورهای از پیش نصب شده روی سیستم انتخاب کنید.
مطمئن شوید که گزینه Show compatible hardware را علامت بزنید. سپس در بخش «مدل»، «دستگاه صوتی با کیفیت بالا» را انتخاب کنید و روی «بعدی» و «بله» کلیک کنید. ممکن است لازم باشد سیستم خود را مجددا راه اندازی کنید تا تغییرات اعمال شوند.
بسته به سازنده و سخت افزار سیستم شما، ممکن است سیستم شما یک درایور صوتی Realtek به جای درایور صوتی IDT نصب کرده باشد. مشکلات این درایور صوتی نیز می تواند دلیل مشکلات صوتی سیستم شما باشد، بنابراین باید آن را بررسی کنید. ابتدا مراحل مربوط به درایور IDT را برای آن درایور تکرار کنید تا بروزرسانی آن را تأیید کنید. اگر به روز رسانی این درایور مشکل را حل نکرد، روش های زیر را امتحان کنید.
یک راه حل رایج هنگام مواجه شدن با مشکلات صوتی متناوب در ویندوز 10، غیرفعال کردن و حذف درایورهای بی سیم Realtek و سپس نصب مجدد آخرین نسخه است.
ابتدا به وب سایت Realtek بروید و آخرین نسخه درایور قابل اجرا را برای سیستم خود دانلود کنید. سپس دوباره Device Manager را باز کنید و درایورهای Realtek Wireless LAN خود را بررسی کنید. این درایورها باید در قسمت Network Adapters باشند و عبارت Realtek و Wireless را در نام خود داشته باشند.
روی درایور کلیک راست کرده و Uninstall device را انتخاب کنید. اکنون به فایل درایور جدیدی که دانلود کرده اید بروید، محتوای آن را استخراج کنید، فایل نصب کننده setup.exe یا مشابه آن را پیدا کنید و مراحل نصب را روی سیستم خود اجرا کنید.
این روش ممکن است در همه سیستم ها کار نکند، اما در برخی از آنها کار خواهد کرد. می توانید با دوبار کلیک کردن بر روی نماد بلندگوی Realtek که در سینی سیستم در سمت راست پایین صفحه ظاهر می شود، این گزینه را مشاهده کنید. در سیستم های جدیدتر، این برنامه با Realtek Audio Console جایگزین شده است و مانند هر برنامه دیگری با جستجو در سیستم به راحتی قابل دسترسی است.
در قسمت Advanced Device Settings، احتمالاً گزینه ای برای غیرفعال کردن تشخیص جک پنل جلویی مشاهده خواهید کرد. در این قسمت می توانید این ویژگی را غیرفعال کنید تا بررسی کنید که آیا مشکل صدا حل شده است یا خیر.
قسمتی که در این مرحله باید بررسی کنیم قسمت بهبودهای صوتی ویندوز 10 است که بخشی از برنامه ها و امکانات مایکروسافت است و همانطور که از نامش پیداست سیستم صوتی ویندوز را تقویت و بهبود می بخشد. با این حال، گاهی اوقات این تنظیمات می تواند دلیل نهایی نحوه صدای سیستم شما باشد. به راحتی می توانید این تنظیمات را غیرفعال کنید.
برای دسترسی به بخش Audio Enhancements، روی نماد بلندگوی سیستم کلیک راست کرده و گزینه Sounds را انتخاب کنید تا پنجره کنترل پنل صدا باز شود. در اینجا به تب Playback بروید و روی دستگاه صوتی مورد استفاده خود دوبار کلیک کنید. در پنجره بعدی، روی تب Enhancements کلیک کنید. از آنجا، کادر Disable all enhancements را علامت بزنید، سپس Apply را انتخاب کنید. اگر مشکل دارید، میتوانید این مراحل را برای سایر دستگاههای صوتی متصل به رایانه دنبال کنید.
همچنین در این قسمت باید بررسی کنید که آیا دستگاه صوتی مورد نظر شما به عنوان دستگاه پیش فرض انتخاب شده است یا خیر. برای این کار بر روی دستگاه مورد نظر کلیک راست کرده و گزینه Set as default device را انتخاب کنید.
اگر امتحان تمام روش های ارائه شده مشکل شما را در قطع صدای سیستم حل نکرد، ممکن است سرویس های صوتی ویندوز شما قطع شود. برای بررسی و رفع این مشکل از منوی Start عبارت Services را تایپ کنید تا قسمت Services Manager باز شود. سپس به پایین اسکرول کنید تا قسمت Windows Audio را پیدا کنید. اگر این سرویس اجرا نشود، سیستم صوتی ویندوز شما به درستی کار نخواهد کرد. با دوبار کلیک کردن و انتخاب Start دوباره آن را فعال کنید.
همچنین بررسی کنید که آیا Audio Services روی Automatic تنظیم شده است یا خیر. اگر تنظیماتی غیر از این می بینید، آن را به صورت دستی تغییر دهید. همچنین بخش Windows Audio Endpoint Builder را بررسی کنید، زیرا پخش صدای ویندوز نیز در آنجا وجود دارد.