فایل بچ یکی از راه های انجام کارهای مختلف و تکراری در کامپیوتر است. فایل بچ وظایف روزانه را در کوتاه ترین زمان ممکن خودکار کرده و فرآیندهای پیچیده را برای افراد ساده می کنند. در مقاله امروز قصد داریم نحوه نوشتن یک فایل بچ ساده و اصول کار با آن را به شما نشان دهیم. با ما همراه شوید!
مراحل کلی برای نوشتن یک فایل بچ به شرح زیر است:
1. یک فایل متنی جدید را با Notepad یا WordPad باز کنید.
2. سپس دستورات را به ترتیب زیر اضافه کنید:
ابتدا دستورات را با @echo [خاموش] شروع کنید.
سپس عنوان را در خط بعدی که با دستور title شروع می شود وارد کنید.
سپس اولین خطی که با دستور echo شروع می شود را وارد کنید.
در نهایت دستور pause را وارد کنید.
نکته: هر دستور در یک خط جداگانه نوشته می شود و نباید در یک ردیف باشد!
3. پس از نوشتن دستور، فایل متنی را با پسوند bat. ذخیره کنید. به عنوان مثال: test.bat
4. حالا روی فایل فرزندی که ساخته اید دوبار کلیک کنید تا اجرا شود.
5. برای ویرایش یک فایل بچ، روی آن کلیک راست کرده و از منوی باز شده Edit را انتخاب کنید.
این یک روش کلی برای ساخت یک فایل بچ بود. اکنون برای خواندن جزئیات بیشتر و درک نحوه ایجاد یک فایل بچ، ادامه مطلب را بخوانید.
همانطور که در ابتدا اشاره کردیم، فایل بچ به طور خودکار در رایانه استفاده می شوند تا کارها آسان تر شود و کارهای مختلف انجام شود. به عنوان مثال، زمانی که مشکلی در شبکه اینترنت شما وجود دارد، می توانید به جای اینکه مدام خط فرمان را باز کرده و دستور ipconfig را برای عیب یابی شبکه خود تایپ کنید و یک فایل BAT ساده بنویسید. این کار را بسیار آسان تر می کند. تنها شرط این است که تا حدودی با این کار آشنایی داشته باشید.
یک فایل بچ از خط فرمان ویندوز برای انجام کارهای تکراری کامپیوتری به راحتی و در یک حرکت استفاده می کند. روی فضای خالی پوشه مورد نظر خود راست کلیک کرده و New و سپس Text Document را انتخاب کنید تا یک فایل متنی جدید ساخته و یک فایل BAT جدید ایجاد کنید.
اکنون روی فایل متنی که ایجاد کرده اید دوبار کلیک کنید تا در ویرایشگر متن پیش فرض ویندوز باز شود. سپس کد زیر را کپی کرده و در فایل متنی خود قرار دهید:
@echo off
Title this is your first batch script!
Echo Welcome to batch scripting!
Pause
حال از منوی بالا بر روی File کلیک کرده و Save As را انتخاب کنید.
به فایل خود نام دلخواه خود بدهید و آن را با پسوند bat ذخیره کنید. به عنوان مثال: Welcome.bat
در نهایت روی فایل فرزندی که ساخته اید دوبار کلیک کنید تا اجرا شود.
البته این فقط یک فایل بچ ساده و ابتدایی است. فایل بچ می توانند بسیار بیشتر از این کار انجام دهند و شامل کدهای بسیار طولانی و پیچیده هستند. در واقع پارامترهای کدگذاری فایل بچ همانند دستورات خط فرمان با اندکی تغییر است. در نتیجه، شما در حال ساختن یک فایل بچ هستید که به آنچه از خط فرمان شما می آید محدود می شود.
فایل بچ از همان زبان خط فرمان استفاده می کنند. اما استفاده از فایل بچ آسانتر است، زیرا به جای تایپ مستقیم دستورات را مستقیماً به فایل بچ خط فرمان ارسال میکنید. به عبارت ساده، برای انجام یک کار، به جای اینکه هر بار خط فرمان را باز کرده و دستور را وارد کنید، می توانید فایل بچ را اجرا کنید تا به خط فرمان دستور داده تا کار مورد نظر را در رایانه انجام دهید و در نتیجه باعث صرفه جویی در وقت و انرژی و شما می شود. در این صورت دیگر نیازی به تایپ یک سری دستور نیست.
حال به معرفی اصول اولیه و دستورات اولیه فایل بچ می پردازیم:
@echo: این پارامتر به شما امکان می دهد اسکریپت خود را در خط فرمان مشاهده کنید. این پارامتر برای مشاهده کد استفاده می شود. اگر فایل بچ مشکلی داشت، می توانید با استفاده از کد اکو مشکل اسکریپت خود را ببینید. اگر یک off به این کد اضافه کنید (@echo off)، به شما این امکان را می دهد که پس از اتمام، اسکریپت خود را به سرعت ببندید.
Title: این کد همان طور که از نامش مشخص است عنوان اسکریپت شما را در خط فرمان فراهم می کند.
Cls: این کد خط فرمان را پاک می کند.
Rem: این پارامتر خلاصه شده ی عبارت remark است و البته بخشی از کد نیست. بلکه از این دستور تنها برای ارائه ی توضیحات و اطلاعاتی راجع به کد استفاده می شود.
%%a : این کد نشانگر هر یک فایل داخل پوشه است.
(“.\”): این کد نشانگر پوشه ی اصلی است. زمانی که از خط فرمان استفاده می کنید، برای تغییر فایل، حذف فایل یا اعمال هر عملیات دیگری روی فایل باید ابتدا مسیر پوشه ای که این فایل ها داخل آن قرار دارد را به خط فرمان بدهید ولی در هنگام انجام عملیات مشابه با فایل بچ، تنها کافیست فایل بچ را به پوشه ی مورد نظر منتقل کنید.
Pause: این دستور در زنجیره کد های فایل بچ یک وقفه ایجاد می کند و این به فرد فرصت می دهد تا دستور را قبل از اجرا مطالعه کند. این دستور نشانگر عبارت Press any key to continue… می باشد.
Start “” [website]: این دستور از طریق مرورگر پیش فرض تان به آدرس وبسایتی که تایپ می کنید وارد می شود.
Ipconfig: یکی از پارامتر های قدیمی خط فرمان که اطلاعات مربوط به شبکه ی اینترنت شما نظیر آدرس آی پی، آدرس MAC و sub-net masks را نمایش می دهد.
Ping: این کد مقدار پینگ یک آدرس آی پی را محاسبه می کند، از طریق آدرس سرور اطلاعات را می فرستد تا میزان فاصله ی سرور از شما و تاخیر آن را نشان دهد.
اینها نمونه هایی از پارامترها و کدهای پرکاربرد و مهم بودند. البته تعداد کدهای دسته ای فایل بسیار زیاد است و امکان معرفی و توضیح همه آنها در این مقاله وجود ندارد، اما اگر علاقه مند به یادگیری بیشتر و بهتر این دستورات و کدها هستید، می توانید لیست کاملی از آنها را پیدا کنید.
اکنون، برای اعمال آنچه تاکنون آموختهایم، دو فایل بچ ایجاد میکنیم، یکی برای آنلاین و دیگری برای فعالیتهای روزانه آفلاین در رایانه:
فرض کنید صبح از خواب بیدار می شوید و می خواهید ابتدا به وب سایت های خبری مورد علاقه خود نگاهی بیندازید و از آخرین اخبار جهان مطلع شوید. به جای اینکه هر روز یک به یک آدرس این وب سایت ها را در مرورگر خود وارد کنید، می توانید یک فایل بچ ساده ایجاد کنید تا همه این وب سایت ها را به طور همزمان در مرورگر خود باز کنید. به این منظور:
۱- روی یک فضای خالی کلیک راست کرده و از منوی باز شده گزینه New و سپس Text Document را انتخاب کنید.
2. سپس فایل متنی ایجاد شده را باز کرده و کد زیر را در آن وارد کنید:
@echo off
Start “” http://www.cnn.com
Start “” http://www.abc.com
Start “” http://www.msnbc.com
Start “” http://www.bbc.com
Start “” http://www.huffingtonpost.com
Start “” http://www.aljazeera.com
Start “” https://news.google.com
توجه: توجه داشته باشید که وب سایت های ذکر شده در کد بالا فقط یک نمونه هستند و می توانید به جای آن وب سایت های مورد علاقه خود را وارد کنید!
3. پس از وارد کردن دستور از منوی بالا، روی File کلیک کرده و از منوی باز شده گزینه Save As را انتخاب کنید. ابتدا در قسمت Save as type گزینه All Files را انتخاب کرده و سپس نام فایل را به دلخواه و با پسوند bat ذخیره کنید.
پس از ایجاد فایل بچ، کافیست روی فایل دوبار کلیک کنید تا فایل اجرا شود و صفحات وب که وارد کرده اید باز شود. برای سهولت بیشتر و دسترسی آسان تر، می توانید این فایل بچ را به دسکتاپ انتقال دهید تا به راحتی و در کمترین زمان ممکن به وب سایت های مورد علاقه خود دسترسی داشته باشید.
سازماندهی و جداسازی فایلهای مختلف در رایانه گاهی اوقات میتواند کار سخت و زمانبر باشد. به عنوان مثال، فرض کنید تعداد زیادی فایل مختلف دانلود کرده اید و پوشه دانلود شما پر از فایل های متعدد با پسوندها و فرمت های مختلف است. در چنین مواقعی به جای جداسازی دستی فایل ها و مرتب سازی آنها در پوشه های مختلف می توانید با استفاده از دستور زیر یک فایل فرزند بسازید که در کمترین زمان ممکن به صورت خودکار برای شما انجام می شود. و فایل های خود را بر اساس نوع فایل دسته بندی کنید:
@echo off
Rem For each file in your folder
For %%a in (“.\*”) do (
Rem check if the file has an extension and if it is not our script
If “%%~xa” NEQ “” if “%%~dpxa” NEQ “%~dpx0” (
Rem check if extension folder exists, if not it is created
If not exist “%%~xa” mkdir “%%~xa”
Rem Move the file to directory
Move “%%a” “%%~dpa%%~xa\”
))
فایل بچ را به پوشه حاوی فایل هایی که می خواهید دسته بندی کنید منتقل کرده و سپس روی آن دوبار کلیک کنید.
به سادگی!
این فایل بچ از انواع فایلها پشتیبانی میکند و این قابلیت را دارد که هر نوع فایلی را دستهبندی کند، حتی فایلهایی که کامپیوتر شما از فرمت پشتیبانی نکرده و چنین فایلهایی را در یک پوشه خاص رها میکند. اگر در این قسمت پوشه ای برای فایل های png یا jpg دارید، فایل بچ فایل های فرمت png و jpg را به این پوشه ها منتقل می کند.
اینها فقط بخش بسیار کوچکی از کارهایی بود که فایل بچ روی رایانه می توانند انجام دهند. فایل بچ کارهای تکراری را به صورت خودکار برای شما انجام می دهند و در وقت و انرژی شما صرفه جویی می کنند. به جای اینکه هر روز بارها و بارها روی رایانه خود کارهای زیادی انجام دهید، آنها را به فایل بچ بسپارید و بگذارید فایل بچ کار را برای شما انجام دهند!