ویندوز 11 در چندین نسخه مختلف موجود است، اما Home و Pro گزینه های اصلی برای افراد هستند. کدامیک برای شما بهتر است؟ ویندوز 11 ظاهر و شرایط بسیار متفاوتی نسبت به ویندوز 10 دارد، اما یک بخش کلیدی ثابت مانده است. هفت نسخه اصلی از آخرین سیستم عامل مایکروسافت وجود دارد، اما تنها دو نسخه برای افراد در دسترس است: Home و Pro.
نسخه ابتدایی روی استفاده کاربران خانگی متمرکز است، در حالی که نسخه دوم با در نظر گرفتن کاربران تجاری طراحی شده است. اما واقعا نحوه عملکرد نسخه خانگی و تجاری ویندوز 11 یکسان است. تفاوت واقعی بین این دو چیست و شما باید به سراغ کدام یک بروید؟
در ادامه این مطلب از مجموعه آرانکووین به مقایسه نسخه های ویندوز 11 میپردازیم.
در بیشتر مواقع، تفاوتی بین دو نسخه مشاهده نخواهید کرد. Windows 11 Pro تمام عملکردهای مشابه Windows 11 Home را دارد، به علاوه ویژگیهای اضافی زیر:
نکته مهم: همانطور که میبینید، بسیاری از این ویژگیها بر امنیت تمرکز دارند. اما این تنها به این دلیل است که کسبوکارها در برابر نقض یا از دست دادن دادههای جدی آسیبپذیرتر هستند و عواقب آن معمولاً گستردهتر است.
Windows 11 Home هنوز بسیار ایمن است، به خصوص در مقایسه با ویندوز 10. این موضوع در تراشه امنیتی TPM 2.0 و پشتیبانی از Secure Boot یکی از الزامات اصلی سخت افزار آن است.
مقایسه نسخه های ویندوز 11 را با بیان ویژگیهای مهم آنها ادامه میدهیم. دو ویژگی کلیدی وجود دارد که ممکن است از دست بدهید، اما راهحلهایی برای هر دو موجود است.
ابتدا، رمزگذاری دادهها را میتوان با نصب یک ابزار رایگان مانند VeraCrypt که برای لینوکس و macOS نیز موجود است، در دسترس قرار داد. به طور مرتب به روز میشود و برای بارگیری از Launchpad در دسترس است.
اگر نمیخواهید از حساب مایکروسافت استفاده کنید، راه حل حتی سادهتر است. مطمئن شوید که صفحه راهاندازی را که از شما میخواهد به اینترنت متصل شوید رد کردهاید، سپس هر اطلاعاتی را در فیلدهای حساب مایکروسافت تایپ کنید. این یک پیام خطا ایجاد میکند، اما میتوانید به جای آن به راهاندازی حساب محلی ادامه دهید.
به یاد داشته باشید که ارتقاء رایگان ویندوز 10 نسخه مربوط به ویندوز 11 را برای شما به ارمغان میآورد. اگر به طور جدی به ویندوز 11 پرو فکر میکنید، یکی از گزینهها این است که ابتدا ویندوز 10 پرو را خریداری کنید.
اما اگر از قبل ویندوز 11 هوم را نصب کرده باشید، مقرون به صرفهتر است. در ادامه باید به Start > Settings > System > Activation بروید و روی «Upgrade in the Microsoft app» در کنار «Open Store» کلیک کنید.
اولین تفاوت بزرگی که در مقایسه نسخه های ویندوز 11 یعنی Home و Pro مشاهده خواهید کرد، زمانی است که آن را برای اولین بار تنظیم میکنید. Windows 11 Home محدودیتی دارد که ممکن است برای برخی آزاردهنده باشد، باید آن را با اتصال به اینترنت و یک حساب مایکروسافت تنظیم کنید. حداقل، این روش رسمی و قانونی برای انجام آن است، اگرچه میتوانید Windows 11 Home را فریب دهید تا به شما اجازه دهد آن را بدون حساب مایکروسافت راهاندازی کنید.
همچنین میتوانید پس از راهاندازی رایانه، حساب مایکروسافت خود را از Windows 11 Home حذف کنید، اما ویندوز 11 نسخه Pro به شما امکان میدهد رایانه شخصی خود را با یک حساب محلی تنظیم کنید.
تفاوت دیگری که در مقایسه نسخه های ویندوز 11 برای کاربران تجاری قابل توجه خواهد بود این است که رایانههای شخصی یعنی ورژن خانگی را نمی توان به Active Directory متصل کرد.
راهحلهای Active Directory برای مدیریت دستگاههای تجاری، مانند تنظیمات دسترسی به منابع خاص، استقرار برنامهها و غیره ضروری هستند. این شامل ویژگی های ویندوز 11 مانند Group Policy نیز میشود. اینها همه ابزارهای حرفهای هستند، بنابراین برای اکثر کاربران خانگی ویندوز 11 منطقی نیستند.
تفاوت عمده بعدی بین نسخه های Home و Pro ویندوز 11 پشتیبانی از ویژگیهای مجازیسازی در ویندوز است. ویندوز 11 نسخه خانگی از Hyper-V یا Windows Sandbox پشتیبانی نمیکند. بهعلاوه، در حالی که میتوان از آن بهعنوان کلاینت دسکتاپ از راه دور استفاده کرد، نمیتواند میزبان باشد.
بنابراین نمیتوانید با استفاده از Microsoft Remote Desktop از از مسیر دور به رایانه خانگی با سیستم عامل ویندوز 11 دسترسی پیدا کنید. با این حال، می توانید از ابزارهای دیگری مانند TeamViewer برای اهداف مشابه بهره ببرید.
در همین حال، ویندوز 11 پرو از تمامی این ویژگیها پشتیبانی میکند. Hyper-V یک ابزار مجازیسازی است که در ویندوز تعبیه شده است، به این معنی که می توانید ماشین های مجازی را با آن ایجاد کنید.
اگر میخواهید سیستم عامل دیگری را امتحان کنید یا به دلایلی از نسخه قدیمی ویندوز استفاده کنید، میتوانید این کار را با استفاده از Hyper-V انجام دهید. ماشینهای مجازی تغییراتی در کامپیوتر میزبان شما ایجاد نمیکنند، بنابراین میتوانید همه این کارها را بدون ریسک انجام دهید.
باز هم، برنامههای دیگری مانند VMware Workstation Player وجود دارد که به شما امکان میدهد این کار را در نسخههای Home انجام دهید.
Windows Sandbox توسعه این ایده است، اما به جای اجرای سایر سیستم عاملها، فقط یک کپی مرتب از سیستم عاملی که در حال اجراست، ایجاد می کند. با Windows Sandbox، میتوانید به سرعت یک برنامه بالقوه خطرناک را نصب کرده و امتحان کنید و قبل از اینکه واقعاً آن را روی دستگاه خود نصب کنید، ببینید خطرناک است یا خیر.
Windows Sandbox هر بار که آن را باز میکنید بازنشانی میشود، بنابراین همیشه شروعی تازه برای آزمایش است.
از آنجایی که کاربران تجاری اغلب با اطلاعات حساس سروکار دارند، برخی از ویژگیهای امنیتی اضافی نیز در ویندوز 11 پرو وجود دارد. اول، پشتیبانی از رمزگذاری BitLocker وجود دارد.
این ویژگی دادههای ذخیره شده در هارد دیسک شما را رمزگذاری میکند تا هیچ کس دیگری نتواند به آن دسترسی داشته باشد. حتی اگر رایانه شما به سرقت رفته باشد، فایلهای شما در برابر کاربرانی غیر از خودتان محافظت میشود.
ویندوز 11 نسخه Pro همچنین دارای Windows Information Protection یا WIP است. این یک ابزار جلوگیری از از دست دادن اطلاعات است که میتواند به جلوگیری از انتشار دادهها از داخل یک شرکت کمک کند.
با استفاده از سیاستهای WIP، شرکتها میتوانند به عنوان مثال از ارسال محتوای خارج از شرکت توسط کاربران جلوگیری کنند. از آنجایی که WIP مستقیماً در ویندوز ساخته شده است، در مقایسه با راه حلهای شخص ثالث، تجربه بی دردسرتری را ارائه میدهد.
WIP همچنین میتواند دادههای شخصی و تجاری را روی یک دستگاه جدا کند، بنابراین اگر رایانه شخصی گم یا دزدیده شود، دادههای تجاری را میتوان از راه دور بدون تأثیر بر دادههای شخصی روی آن حذف کرد.
کلیک کنید: آموزش لاگین کردن در ویندوز ۱۰ با استفاده از حساب مایکروسافت
ویندوز 11 Home و Pro دارای حداقل تنظیمات مورد نیاز یکسان هستند، بنابراین آنها عمدتاً روی رایانههای شخصی مشابه کار میکنند. با این حال، Windows 11 Home در واقع محدودیتهای بالایی در مقایسه با Windows 11 Pro دارد.
به عنوان مثال، رایانههای شخصی ویندوز 11 خانگی فقط میتوانند یک سوکت CPU و بنابراین فقط یک CPU داشته باشند. به طور مشابه، ویندوز 11 نسخه خانگی فقط تا 64 هسته CPU را پشتیبانی میکند، در حالی که Windows 11 Pro میتواند تا 128 هسته داشته باشد.
ویندوز 11 نسخه Home نیز تنها به 128 گیگابایت رم محدود شده است. البته، این برای تقریباً هر کاربر معمولی کافی است، حتی پیشرفتهترین رایانههای شخصی بازی نیز به این مقدار رم نیاز ندارند.
با این حال، ویندوز 11 نسخه Pro آن را تا 2 ترابایت میبرد و اگر بخواهید ماشینهای مجازی گستردهای با رم زیادی که به آنها اختصاص داده شده بسازید، بیشتر مفید خواهد بود.
البته عمده تفاوتهای نسخه Home و Pro ویندوز 11 مربوط به نوع استفاده و مشاغل است. اکثر قابلیتهای مدیریت دستگاه به هیچ وجه در ویندوز 11 Home در دسترس نیستند. با این حال، ویندوز 11 پرو از مواردی مانند Group Policy پشتیبانی میکند، که به مدیران فناوری اطلاعات اجازه میدهد سیاستهای خاصی را برای گروههای دستگاهها در یک جهت تنظیم کنند.
همچنین Windows Update for Business وجود دارد که به شرکتها اجازه میدهد نحوه بهروزرسانیها را برای کاربران خود کنترل و از مشکلات غیرمنتظره جلوگیری کنند.
اینها تفاوت نسخه های ویندوز 11 هستند. همانطور که اشاره کردیم، بیشتر آنها در محور ویژگیهایی هستند که برای کاربران تجاری در نظر گرفته شدهاند.
برخی برای محافظت از اطلاعات حساس طراحی شدهاند، در حالی که برخی دیگر با راهاندازی سریع دستگاهها برای کاربران و مدیریت آنها از راه دور مرتبط هستند.
برای افراد معمولی که وارد یک فروشگاه میشوند، احتمالا دسترسی به ویندوز 11 نسخه خانگی گزینه مناسبی خواهد بود. آنچه که در طی مقایسه نسخه های ویندوز 11 متوجه شدیم این است که اگر نیاز به ورژن سازمانی آن داشته باشید، دقیقا باید خواستههای خود را بدانید.