اگر بعد از مدتها استفاده از انواع سیستم عامل مناسب خانگی و سازمانی به این موضوع فکر کنید که اصلا بهترین سیستم عامل ویندوز کدام است؟ کدام سیستم عامل عملکرد بهتری دارد و تجربه کاربری بهینهتری ارایه میدهد.
در طول 30 سال گذشته، مایکروسافت حداقل 30 نسخه اصلی از سیستم عامل ویندوز را منتشر کرده است. اما همه آنها برابر نبودند و عملکرد مساوی نداشتند. بنابراین ما در ادامه این مطلب از آرانکوین قصد داریم لیستی از بهترین سیستم عامل ویندوز که تقریبا کاربران بسیاری از آنها رضایت داشتند را معرفی کنیم.
معمولا وقتی کسی میگوید که یک ابزار یا هر چیز دیگری بهترین و بزرگترین است، باید توجه داشته باشید که در پشت آن ترکیبی از میراث، تأثیر، نوآوری و قابلیت در زمان خود داشته است. این معیاری است که ما در این رتبهبندی لحاظ کردهایم.
در واقع در اینجا معیار ما از انتخاب هر سیستم عامل ویندوز به عنوان بهترین، فهرستی از بیشترین ویژگیهای کاربردی، کمترین باگ و برنامههای امنینی مناسب است. هچنین توجه داشته باشید که ما در اینجا تنها به سیستم عاملهای ویندوز اشاره میکنیم و نه موبایل؛ زیرا آنها هر کدام در جایگاه خود اعجوبهای در دنیای فناوری اطلاعات به شمار میروند.
این ویندوز از خانواده محصولات 2.X که با نامهای Windows/286 یا Windows 2.03 نیز شناخته میشوند، است. سیستم عامل و ویندوز 3.0 به گونهای طراحی شده بود که میتوانست هماهنگ با رایانههای 8088s با سرعت پایین تا دستگاههایی با 386 CPU کار کند.
همچنین شامل یک رابط گرافیکی جدید خیره کننده با ظاهری سه بعدی و مجموعهای از آیکونهای با شکوه طراحی شده توسط اسطوره طراحی گرافیک سوزان کر (Susan Kare) است.
تغییر سخت است و ویندوز 8 از سنت فاصله گرفت و بسیاری از مردم را ناراحت کرد. علیرغم بررسیهای ضعیف انتقادی، ویندوز 8 نوآورانهترین نسخه ویندوز از زمان ویندوز 95 بود که توانست با دنیای تجاوزگرانه دستگاههای تلفن همراه مبتنی بر لمسی مانند iPad روبهرو شود.
نتیجه آن یک سیستمعامل ترکیبی بود که میتوانست هم روی تبلتها و هم روی رایانههای رومیزی کار کند. جالب است بدانید نسخه اولیه ویندوز 8 با حذف منوی استارت و تغییر در دسکتاپ با انتقادات شدیدی مواجه شد. اما پس از مدتی آن مشکلات را برطرف کرد.
اگر ثبات هسته ویندوز NT 32 بیتی را در نظر بگیرید و رابط کاربری بسیار مناسب ویندوز 95 را نیز به آن اضافه کنید، ویندوز NT 4.0 دارید. پایداری آن (بعد از چند اصلاح) آن را به محبوبترین سیستمعامل تجاری و دانشگاهی مایکروسافت برای سالها تبدیل کرد، و کاربران اختصاصی NT4 تا سال 2003 تمایلی به ارتقا نداشتند.
این سوالی است که بیشتر کاربران ویندوز NT 4 دارند که اگر با مشکلی مواجه نشود آن را ارتقا دهند یا خیر؟! در واقع، اگر مایل بودید از امکانات رابط کاربری مدرن و بهروزرسانیهای امنیتی چشمپوشی کنید، هنوز هم میتوانید ویندوز NT 4 را برای برخی از کارهای اداری استفاده کنید.
ویندوز 98 از نوآوریهای معرفی شده در ویندوز 95 استفاده کرد و یک رابط بهبود یافته با انعطافپذیری بیشتر اضافه کرد، در حالی که هنوز در دنیای MS-DOS قدیمی 16 بیتی درگیر است.
برای مدتی، هیچ سیستمعامل بازی رایانهای بهتر از ویندوز 98 وجود نداشت، زیرا از بازیهای DOS و عناوین مبتنی بر DirectX نیز پشتیبانی میکرد.
در نسخه دوم این ویندوز در سال 1999 مجموعهای از تغییرات اساسی مثل پشتیبانی بهتر از USB اعمال شد که باعث میشد تعداد کاربرانی که به سراغ آن میرفتند نیز بیشتر شود.
متأسفانه، ویندوز 98 به شدت ناپایدار بود، اما این باعث نشد که یک ارتقاء محبوب برای مصرفکنندگان نباشد.
Windows for Workgroups همه چیز را در مورد ویندوز 3.11 محبوب سال 1992 دریافت کرد. پشتیبانی از فونت TrueType، پشتیبانی از فایلهای چند رسانهای، خوانایی اسناد با OLE و Minesweeper در میان آنها و پشتیبانی شبکه محلی را اضافه کرد. همه این ویژگیها باعث شد تا آن را به عنوان یکی از قویترین ویندوزها برای کاربران خانگی و تجاری تبدیل کند.
ویندوز 10 با انتقادات مطبوعاتی به دلیل تماس تلفنی مشکوک از سمت مایکروسافت، تبلیغات داخلی و بهروزرسانیهای اجباری که کار افراد را مختل میکند، شروعی متزلزل داشت. اما به اعتبار مایکروسافت، این شرکت با گذشت زمان به این نگرانیها رسیدگی کرده و بهروزرسانی ویندوز 10 را با سرعتی ثابت در طول پنج سال گذشته ادامه داده است.
امروزه ویندوز 10 یک سیستم عامل کامل، پایدار، شایسته و بسیار محبوب با بیش از یک میلیارد کاربر است. به عنوان یکی از بهترین نسخه های ویندوز همچنان میتوان انتظار داشت که این سیستم عامل و رشد و تغییر یابد.
حتی اگر طراحی سبز و آبی پیشفرض ویندوز XP را دوست نداشته باشید، امکانات شگفتانگیزی در آن وجود داشت که کاربران را پس از ویندوز 98 و ویندوز Me به استفاده از آن ترغیب میکرد.
این احتمال وجود دارد که شما در مقطعی بر روی یک کامپیوتر ویندوز XP کار کرده باشید و به همین دلیل در این لیست قرار گرفته است.
XP محبوب بود و عمر طولانی داشت. ویندوز XP که در سال 2001 منتشر شد، همچنان سهم بازار جهانی بیشتری نسبت به ویندوز 8 یا ویندوز ویستا دارد. سالها بر بازار تسلط داشت و این طول عمر نشان میدهد که XP چقدر خوب بوده است.
XP با وجود یک اشتباه اولیه، موفقیت سریعی داشت. تا زمانی که سرویس پک 2، فایروال ویندوز، ابزار امنیتی اصلی، به طور پیش فرض فعال شد. علیرغم ایراداتی که داشت، XP مزایای زیادی داشت که به دلیل محبوبیت قابل توجه آن بود.
ویندوز 95 که در آگوست 1995 منتشر شد، زمانی بود که عموم از ویندوز استقبال کردند. مایکروسافت برای ویندوز 95 یک رابط کاربری شگفتانگیز راهاندازی و با برجسته کردن معرفی دکمه Start، از آن با عنوان Start Me Up رولینگ استونز رونمایی کرد.
برای بسیاری از کاربران رایانه شخصی، ویندوز 95 زمانی بود که ویندوز محصول نرم افزاری مایکروسافت به سیستم عامل دسکتاپ ضروری تبدیل شد. این سیستم عامل طراحی زیبایی داشت و نحوه استفاده از آن آسان بود. یک منوی استارت بهینه، نوار ابزار مناسب و نوآورانه مجموعه نقاط قوت آن محسوب میشدند.
سیستم عامل 95 بسیاری از استانداردهای ویندوز را معرفی کرد که امروزه آنها را بدیهی میدانیم، از جمله File Explorer، میانبرهای صفحه کلید ویندوز، سطل بازیافت، میانبرهای فایل، دسکتاپ مدرن و غیره. هر کسی که امروزه با ویندوز آشنا باشد، میتواند به راحتی به عقب برگردد و بدون هیچ مشکلی از ویندوز 95 استفاده کند.
برخی ویندوز 2000 را یک شاهکار کمتر دیده شده، معرفی میکنند. در زمان خود، سیستم عاملی پایدار و کامل که برای کاربران نوپا فراتر از انتظار تلقی میشد. بهعنوان یک نسخه حرفهای ویندوز، حمایت پرشور همتای مصرفکنندهاش یعنی Windows Me را دریافت نکرد.
اما بر خلاف نسخههای قبلی ویندوز NT، 2000 برای اولین بار یک نسخه خانگی کاملا قابل استفاده از ویندوز NT بود. هر کاری که کاربر نیاز داشت بدون تاخیر و ایجاد دردسر انجام میداد. جالب است بدانید تا قبل از رونمایی ویندوز 7، بسیاری از کاربران دلیلی برای تغییر آن نمیدیدند و از عملکرد آن رضایت داشتند، به همین دلیل هم آن را ارتقا نداده بودند.
زمانی که ویندوز 7 منتشر شد، در حقیقت نقطعه عطف نجات مایکروسافت از فجایعی بود که ویندوز ویستا به بار آورده بود. ویندوز 7 پایدارتر از ویستا بود، روی همان سختافزار سریعتر اجرا میشد، اما مشکلات آن مثل UAC (امنیت) کاهش یافت و نمایش دسکتاپ نیز با بهبود چشمگیری همراه بود.
البته نباید نادیده بگیریم که در همان زمان ویندوز 7 بسیاری از پیشرفتهای ویستا مثل امکان جستوجو در منوی استارت را حفظ و در عین حال مواردی مثل پین کردن یک برنامه در تسکبار اضافه کرد.
بخش بزرگی از چیزی که هنوز ویندوز 7 را عالی میکند این است که شبیه ویندوز 10 نیست. ویندوز 7 فاقد بازیهای بستهبندی فریمیوم، بدون تبلیغات در منوی استارت و بدون هیچ پافشاری برای اتصال به فضای ذخیره ابری است. زمانی که احساس میکنید زمان مناسب است، میتوانید ویندوز 7 را بهروزرسانی کنید. به نظر میرسد رایانه شما تحت کنترل شماست، نه مایکروسافت.
با پایان یافتن پشتیبانی از ویندوز 7 در ژانویه 2020، بسیاری از کاربران باید سیستم عامل خود را به ویندوز 10 ارتقا میدادند. اگرچه هنوز بسیاری با این سوال روبهرو هستند که آیا مایکروسافت باز هم سیستم عاملی را انتشار میدهد که با تواناییهای ویندوز 7 رقابت کند؟! جالب توجه که هنوز هم به عنوان بهترین سیستم عامل دسکتاپ شناخته میشود.
مایکروسافت سال 2018 را به عنوان با ارزشترین شرکت جهان به پایان رساند، اما نقطه عطف مهمی برای ویندوز نیز پشت سر گذاشت.
آخرین سیستم عامل ویندوز 10 در حال حاضر محبوبترین سیستم عامل دسکتاپ در جهان است و در نهایت بر اساس Net Applications سهم بازار ویندوز 7 را شکست.
ویندوز 7 نسبت به نسخه های قبلی ویندوز طرفداران بیشتری دارد و بسیاری از کاربران فکر می کنند که بهترین سیستم عامل مایکروسافت است. این سیستم عامل به محض رونمایی با فروش و استقبال شگفتانگیزی همراه بود. در یک سال یا بیشتر، از XP به عنوان محبوب ترین سیستم عامل پیشی گرفت.
برای کاربران رایانه، بحث طولانی مدتی در مورد اینکه کدام سیستم عامل بهترین است، وجود دارد. ویندوز یا مک او اس در دنیای سرور با یک رقیب سوم یعنی لینوکس در جدال است. ویندوز سیستم عاملی است که بیشتر مردم آن را میشناسند؛ زیرا معمولاً روی رایانههای از پیش مونتاژ شده نصب میشود.
محبوبترین سیستم عامل برای رایانههای شخصی در سطح جهان، ویندوز است. ویندوز به خاطر سازگاری با بیشتر رایانهها محبوبیت یافته و بیشتر روی رایانههای جدید پس از ساخت، بارگزاری میشود. کامپیوتر ویندوزی با اکثر نرمافزارهای موجود در بازار سازگار است.
سه سیستم عامل رایج برای رایانههای شخصی مایکروسافت ویندوز، مک او اس ایکس و لینوکس هستند. سیستمعاملهای مدرن از یک رابط کاربری گرافیکی یعنی GUI استفاده میکنند.
ویندوز 10 با توجه به امکانات و پیشرفتهایی که داشته از نظر بصری، سیستم عامل بهتری است. برخی از برنامههای دیگر، تعداد کمی که نسخههای مدرنتر آنها بهتر از آنچه ویندوز 7 میتواند ارائه دهد، هستند، اما نه سریعتر و نیاز به تنظیمات بیشتری دارد.
با توجه به اینکه ویژگیهای جدیدی در ویندوز 10 تعبیه شده، اما هنوز هم ویندوز 7 همتایی بهتری با برنامهها دارد. در حالی که فتوشاپ، گوگل کروم و سایر برنامههای محبوب در هر دو ویندوز 10 و ویندوز 7 به خوبی اجرا میشوند.
اگر به درستی استفاده شود، ویندوز 7 روی لپتاپهای قدیمیتر سریعتر اجرا میشود. ویندوز 10 شامل برخی بهینهسازیها مانند راهاندازی سریعتر است، اما طبق تجربه در رایانههای قدیمیتر 7 همیشه سریعتر اجرا میشود.
ویندوز ویستا بدترین نسخه ویندوز بود. بدنام ترین مشکل معرفی شده با ویستا، کنترل حساب کاربری بود. ویندوز 8 در سال 2012 منتشر شد. برای بیشتر مردم، مشکل بزرگ ویندوز 8 این بود که بدون دلیل آنقدر تغییر کرد.
در پایان باید یادآوری کنیم که انتخاب بهترین سیستم عامل ویندوز ارتباط مستقیمی با نحوه و نوع استفاده کاربر دارد. هر کدام از سیستم عاملهای قدیمی بیان شده در لیست بالا در زمان خود کارایی و مجموعهای از طرفداران را داشتند. اما در این بین و در میان سیستم عاملهای جدید، ویندوز 2000 و 7 به نوبه خود با تجربه کاربری ایدهآل توانستند توجه افراد بیشتری را به خود جلب کنند.
ویندوز 10 نیز با توجه به ایجاد یک فضای جدید و امکاناتی مثل کورتانا توجه افراد زیادی را به خود جلب کرد. بنابراین اگر جزء افرادی هستید که از دیدن تبلیغات متعدد روی صفحه نمایش خود خسته میشوید، میتوانید از ویندوز 7 استفاده کنید. اگر هم به دنبال یک فضای مدرن و با امکانات بسیار هستید، ویندوز 10 میتواند به همه نیازهای اداری و خانگی شما پاسخ دهد. به هر حال این جزء آخرین نسخه ویندوز پیش از رونمایی ویندوز 11 است.
بیشتر بخوانید: