به هر دستگاهی که به شبکه متصل می شود یک شماره منحصر به فرد اختصاص می یابد که به آن آدرس IP می گویند. دستگاه توسط آدرس IP توسط شبکه شناسایی می شود و می تواند با آن ارتباط برقرار کند. بنابراین، هیچ دو دستگاهی آدرس IP یکسانی ندارند، اما اگر این اتفاق در رایانه شما رخ دهد، با خطای Windows has detected a IP address conflict مواجه خواهید شد که در این مقاله نحوه رفع آن را به شما آموزش می دهیم.
هنگامی که دو یا چند دستگاه در شبکه شما آدرس IP یکسانی داشته باشند، این خطا در رایانه نمایش داده می شود. این خطا از اتصال دستگاه به اینترنت جلوگیری می کند.
اگر به صورت دستی IP دستگاه ها را در شبکه کامپیوتری تنظیم کنید، تنها با تغییر آنها می توانید مشکل را حل کنید.
در این روش نیز کافی است مودم را ریستارت کنید. این احتمالا مشکل شما را حل خواهد کرد.
برای این کار ابتدا کلیدهای ترکیبی Win + I را به طور همزمان فشار دهید تا وارد تنظیمات ویندوز شوید سپس به Network & Internet> Status رفته و Change Adapter Options را بزنید.
در پنجره باز شده روی دکمه Properties کلیک کنید. در قسمت جدیدی که باز می شود، روی گزینه Internet Protocol Version 4 دوبار کلیک کنید. در قسمت بعدی تیک Obtain an IP Address Automatically و تیک Obtain DNS Server Address Automatically را بزنید و در نهایت OK را بزنید. اگر گزینه Internet Protocol Version 6 وجود دارد، همان مراحل را برای آن تکرار کنید.
حال روی منوی Start کلیک راست کرده و از منوی باز شده روی Command Prompt یا Windows PowerShell کلیک راست کرده و Run as Administrator را انتخاب کنید. در پنجره خط فرمان باز شده سه دستور زیر را به ترتیب وارد کرده و Enter را فشار دهید:
netsh int IP reset c: resetlog.txt
Ipconfig / release
Ipconfig / renew
اگر روش بالا مشکل شما را حل نکرد، بد نیست به منوی مدیریت مودم خود بروید. برای این کار آدرس IP پیش فرض مودم را در مرورگر کامپیوتر خود وارد کنید تا وارد پنل مدیریت شوید. اکنون در منوی مدیریت، به دنبال بخشی به نام دستگاه های متصل یا بخشی با آن نام بگردید تا لیستی از دستگاه های متصل به مودم را مشاهده کنید.
در این قسمت می توانید دستگاه هایی که آدرس IP تکراری دارند را مشاهده کنید و برای رفع مشکل آی پی آنها را تغییر دهید.
گاهی مشکل از نرم افزار مودم است و با آپدیت فریمور حل می شود. گزینه به روز رسانی سیستم عامل مودم در همان بخش پنل مدیریت و در زیر منوی Advanced یا Tools قرار دارد.
برای این کار ابتدا کلیدهای ترکیبی Win + R را به طور همزمان فشار دهید تا پنجره Run باز شود سپس عبارت ncpa.cpl را وارد کرده و Enter را فشار دهید.
در قسمت Network Connections که باز می شود، روی کارت شبکه خود کلیک راست کرده و Disable را بزنید، سپس دوباره کلیک راست کرده و روی Enable کلیک کنید تا کارت شبکه راه اندازی مجدد شود.
برای این کار ابتدا Win + R را همزمان فشار دهید تا پنجره Run باز شود سپس عبارت devmgmt.msc را وارد کرده و Enter را فشار دهید.
در پنجره باز شده روی کارت شبکه خود کلیک راست کرده و Search Automatically For Updated Driver Software را بزنید تا درایور ویندوز به روز شود. همچنین می توانید از نرم افزار به روز رسانی درایور استفاده کنید.
برای این کار روی منوی Start کلیک راست کرده و سپس روی یکی از گزینه های Command Prompt یا Windows PowerShell کلیک راست و Run as Admin را انتخاب کنید. در پنجره خط فرمان باز شده دستور زیر را وارد کرده و Enter را فشار دهید:
netsh Winsock reset