زمانی که شرکت اپل macOS Sierra را برای کاربران سیستمهای اپل به بازار عرضه کرد، اولین بار بود که یک دستیار صوتی مجهز به هوش مصنوعی به دنیای تکنولوژی ارائه شد و کاربران زیادی را به خود علاقه مند کرد. حدود پنج سال پس از ورد سیری به بازار هم زمان با عرضه ی iPhone 4S با سیستم عامل iOS 5 ، این دستیار صوتی در سیستم عامل مک نیز قابل استفاده شد و رقابت خود را با کورتانا آغاز کرد. کورتانا و سیری شباهت های زیادی با یکدیگر دارند، ما در این مقاله قصد داریم به مقایسه کورتانا با سیری بپردازیم و این دو دستیار صوتی را در مواردی که با یکدیگر تفاوت دارند بررسی کنیم.
Cortana یک دستیار صوتی می باشد که توسط مایکروسافت برای استفاده از موتور جستجوی Bing توسعه یافته است و از این موتور جستجو برای کارهایی مانند تنظیم یادآور و پاسخ به سوالات کاربر استفاده می کند. کورتانا ضمن همراهی کاربر باعث صرفه جویی در وقت شده و به کاربر کمک میکند تمرکز خود را بر روی موارد مهم تر قرار دهد.
در حال حاضر کورتانا بسته به پلتفرم نرم افزاری و منطقهای که در آن استفاده میشود به زبان های انگلیسی، پرتغالی، فرانسوی، آلمانی، ایتالیایی، اسپانیایی، چینی و ژاپنی در دسترس است.
کورتانا برای اولین بار در کنفرانس توسعه دهندگان Microsoft BUILD در سانفرانسیسکو در آپریل 2014 رونمایی شد که به عنوان یک عنصر کلیدی در برنامهی مایکروسافت با نام “makeover” با هدف تغییر در سیستم عامل های آینده برای Windows Phone و Windows راه اندازی شده است.
شاید جالب باشد که بدانید نام کورتانا از یک شخصیت هوش مصنوعی در مجموعه بازیهای انحصاری مایکروسافت با نام Halo گرفته شده است.
برای فعال سازی کورتانا در ویندوز می توانید مراحل زیر را انجام دهید:
سیری اولین دستیار صوتی دنیاست و بر پایه هوش مصنوعی بسیار پیشرفته و علمی به نام علم پردازش زبان کار می کند. سیری قادر است به چندین زبان زنده دنیا از جمله انگلیسی، اسپانیایی، فرانسوی، ایتالیایی، آلمانی، روسی، سوئدی، نروژی، ژاپنی و بسیاری دیگر از زبان های دنیا صحبت کند. این دستیار صوتی باهوش حتی قادر است انگلیسی را به لهجه های مختلف نیز صحبت کند.
سیری به تمام اپلیکیشن های پیش فرض سیستم عامل IOS همچون Safari ، Mail و Messages دسترسی دارد و می تواند آن ها را به خوبی برای کاربران کنترل کند.
برای اینکه بتوانید با سیری ارتباط برقرار کنید کافی است جمله ی Hey Siri را بگویید. هم چنین می توانید با نگه داشتن دکمه Home (در آیفون های X به بعد دکمه Side) از سیری بخواهید به کمک شما بیاید. در ساعت هوشمند اپل نیز برای صدا کردن سیری باید دکمه گردشی آن (Digital Crown) را نگه دارید.
برای فعال سازی سیری مطابق عکس زیر، به بخشSettings دستگاه خود مراجعه کنید. وارد بخش مربوط به سیری شوید. سپس دکمه های Listen for Hey Siri و Press Home for Siri را فعال کنید.
سیری در زمینه File Explorers نسبت به کورتانا باهوش تر عمل می کند. برای مثال اگر یک فرمان ساده مانند “Please show the screen shots from September to today ” را به کورتانا بدهید هیچ نتیجه ای به شما نشان داده نخواهد شد. اما سیری اپل در این موارد باهوش تر است و لیستی از پوشه ها برای شما به نمایش در می آورد.
لازم به ذکر است که نتایج ارائه شده توسط سیری چندان دقیق نیستند اما با این حال سیری به این فرمان واکنش نشان خواهد داد. با این حال اگر بخواهیم دقیق باشیم باید بگوییم که نتایج سیری شرکت اپل بهتر از عملکرد کورتانا شرکت مایکروسافت بوده که برای این فرمان هیچ نتیجهای ارائه نکرده است.
در مقایسه کورتانا با سیری از لحاظ پخش موسیقی باید گفت هر دو دستیار صوتی واکنش برابری خواهند داشت. درواقع پخش موسیقی با دستور پخش مربوط به برنامه پخش موسیقی می باشد و اگر آهنگی که درخواست پخش آن را دارید در برنامه پخش موسیقی در سیستم عامل مربوطه در دسترس باشد، پخش خواهد شد.
از همین رو در صورتی که آهنگی که از کورتانا درخواست کردهاید در سرویس پخش موسیقی در دسترس نباشد، موسیقی دیگری برایتان پخش خواهد شد. البته با مقایسه کورتانا با سیری در زمینهی پخش موسیقی، شاید بتوان گفت که مایکروسافت کمی ضعیفتر عمل کرده است و نیاز به بهبود عملکرد و کارایی و دارد اما بهطور کلی عملکرد دو دستیار صوتی در این بخش بسیار مشابه و نزدیک به یکدیگر است.
هم کورتانا و هم سیری به راحتی می توانند پیام ها و ایمیل ها را مدیریت کنند. برنامه های ارتباطی مانند iMessage، Skype و FaceTime به هر دو دستیار صوتی برای پاسخ دهی به پیام و تماس ها و ارسال آن ها کمک می کنند. عملکرد کورتانا و سیری در همکاری با این برنامه های ارتباطی تقریبا عملکرد مشابهی دارند.
البته کورتانا در گوشیهای هوشمند قادر است تا به مدیریت و پاسخدهی تماسهای اسکایپ یا دیگر برنامهها نیز بپردازد. این در حالی است که سیری از قابلیت برقراری تماس در FaceTime نیز بهره برده و نکته مهم اینجاست که بدون گوشی هوشمند نیز این قابلیت را در اختیار کاربران قرار داده است. البته بازهم اگر بخواهیم قضاوت عادلانه ای داشته باشیم، باید بگوییم که سیری در این زمینه هم کمی باهوش تر از کورتانا عمل می کند و عملکرد بهتر، سریع تر و قوی تری نسبت به کورتانا دارد.
امروزه مدیریت تقویم، برنامه ریزی جلسات مهم و تنظیم یادآوری ها یک امر مهم در میان کاربران به حساب می آید و کاربران از این ویژگی سیستم عامل ها می توانند به شکل مفیدی استفاده کنند. کورتانا و سیری در سیستم عامل های IOS و ویندوز، برای اداره این موارد بسیار قابل اعتماد هستند. درواقع یگی از ویژگی های مهم و کاربردی کورتانا و سیری مدیریت تقویم است.
کورتانا و سیری هر دو در اجرای دستورات مربوط به بخش مدیریت تقویم ها عملکرد دقیق و فوق العاده ای دارند و می توانند همه دستورها را به طور دقیق و بدون نقص اجرا کنند. تنها ایرادی که در این زمینه وارد است مربوط به سیری می شود که در پخش پادکست عملکرد خوبی ارائه نمی دهد در حالی که کورتانا پادکست ها را به خوبی و بدون نقص پخش می کند. در نتیجه می توان گفت برنده این مقایسه در این بخش با اختلاف کمی کورتانا خواهد بود.
در زمینه مدیریت منابع اطلاعاتی کورتانا و سیری عملکرد متفاوتی دارند. زمانی که از این دو دستیار صوتی یک سوال مشابه پرسیده شود کورتانا اطلاعات کاملی از قبیل عکس و اخبار در اختیار کاربر قرار می دهد. از سوی دیگر سیری در پاسخ به سوالات کمی ساده تر عمل کرده و نتایج به دست آمده از جستجوی وب را به کاربر ارائه خواهد داد. تفاوت کورتانا با سیری در زمینه مدیریت منابع اطلاعاتی این است که شما می توانید نتایج بازیهای ورزشی یا زمانبندی بازیهایی مانند فوتبال را نیز از سیری دریافت کنید. درواقع باید گفت کورتانا و سیری در زمینه مدیریت منابع اطلاعاتی عملکردهای متفاوتی دارند و نمی توان گفت کدام یک باهوش تر است.