ویندوز 10 یکی از پر امکانات ترین و جذاب ترین محصولات شرکت مایکروسافت در سال های اخیر بوده و توجه کاربران زیادی را به خود جلب کرده است. تا به امروز ویندوز 10 میلیون ها کاربر در دنیا دارد و حتی بسیاری از شرکت های تولید کننده لپتاب ها به صورت انحصاری از ویندوز 10 استفاده می کنند. در ادامه این مطلب قصد داریم در مورد انواع ویندوز 10 صحبت کنیم و به مقایسه انواع نسخه های ویندوز 10، تفاوت ها وشباهت های آن ها بپردازیم.
ابتدا برای اولین بار شرکت مایکروسافت، 4 نسخه اصلی از ویندوز 10 را وارد بازار کرد، سپس به عرضه دیگر نسخه ها پرداخت. جالب است بدانید شرکت مایکروسافت هنگام عرضه ویندوز 10 به این موضوع اشاره کرد که این ویندوز آخرین ویندوز ارائه شده توسط مایکروسافت خواهد بود و احتمالا بعد از ویندوز 10، نسخه ی جدیدی از ویندوز تولید و ارائه نخواهد شد.
تقریبا حدود شش سال از تولد ویندوز 10 میگذرد و این نسخه ویندوز در این سالها تغییرات زیادی را تجربه کرده است. پلتفرم موبایل مایکروسافت با نام Windows 10 Mobile از جمله نسخههای ویندوز بود که به دلیل عدم معرفی صحیح و عدم تنوع در برنامههای کاربردی مورد استقبال قرار نگرفت و تقریبا رو به بازنشستگی است.
اولین نسخه ارائه شده ویندوز 10 نسخه Home بود. در واقع این نسخه را نسخه پایه ویندوز 10 مینامند. اگر یک لپتاب را از یک فروشگاه تهیه کنید مطمئن باشید ویندوز 10 Home بر روی آن نصب شده است. به کلی، کاربرانی که علاقه خاصی به مدیریت چندین ابزار و قابلیت را در ویندوز 10 ندارند میتوانند از این نسخه استفاده کنند.
همچنین نسخه Home ویندوز 10 برای گیمرها و افرادی که از سیستم خود برای بازی استفاده می کنند، بسیار مناسب است. در نسخه Home امکاناتی برای گیمرها فراهم شده که بتوانند به راحتی با همگام سازی حساب کاربری خود با Xbox و همچنین قرار دادن استریم و نصب بازی های فشرده از بازی ها لذت بیشتری ببرند و عملکرد گیمینگ بهتری داشته باشند. از کارآمد ترین حالات نسخه Home در ویندوز 10 حالت Game Mode میباشد که در هنگام بازی شاهد کارآیی مطلوب آن نزد گیمرها هستیم.
مایکروسافت در این نسخه سعی خود را کرده است که تا جای ممکن برخی از قابلیتهای تجاری ویندوز را حذف کند و یک نرم افزار سبک و درعین حال پیشرفته را به کاربران خود تحویل دهد.
پیشرفته ترین نسخه ویندوز 10 نسخه Pro آن میباشد که ضمن برخورداری تمامی ویژگیهای نسخه Home، قابلیت های اضافه تری را هم در خود جای داده است. کاربران حرفه ای دنیای تکنولوژی هم اکنون از نسخه پرو ویندوز 10 استفاده میکنند.
از مهم ترین امکانات ویندوز پرو، می توان به رمزنگاری امنیتی BitLocker و پشتیبانی از سیاستهای گروهی شرکت های تجاری بزرگ اشاره کرد. امروزه اکثر دستگاهها و شرکت های بزرگ برای کسب و کار و فرآیندهای تجاری خود از نسخه پرو ویندوز 10 استفاده می کنند.
سیستم عامل ویندوز 10 پرو با ارائه سرویسهای مخصوص تجاری، یک نرم افزار بسیار قدرتمند برای کسب و کارها، شرکت ها و همه ی فعالیت های تجاری است. نسخه پرو نسبت به نسخه پایه ویندوز قیمت بالاتری دارد؛ اگرچه کاربران میتوانند با پرداخت 99 دلار و با خرید نسخه هوم، سیستم عامل ویندوز 10 را به نسخه پرو مبدل سازند.
در سرویس ویندوز 10 پرو ابزارهای امنیتی شامل محافظت چند لایه ای و به روز رسانی دقیق برنامه ها در اختیار کاربران ای قرار گرفته است. علی رغم ابزار امنیتی نام برده، نرم افزارهای Device Guard و Secure Boot سیستم شما را از نفوذ هرگونه نرم افزار جاسوسی بهینه میکند.
نسخه Enterprise یک نسخه ارتقا یافته از ورژن پرو ویندوز 10 به شمار میرود که نه تنها امکانات نسخه پرو را در خود دارد بلکه خدمات به روزرسانی LTBS را هم در ویژگی های خود جای داده است.
خدمات به روزرسانی LTBS یک قابلیت بسیار کارآمد برای کاربران شرکت های بزرگ است که به کمک آن می توانند معیارهای امنیتی خود را به راحتی به روزرسانی کنند. این به روز رسانی به گونه ای انجام می شود که هیچ تغییری در فرآیند عملکرد نرم افزارها به وجود نیاورد.
ویندوزهای Enterprise در دو نسخه E3 و E5 ساخته شده اند. نسخههای E3 مجهز به دسکتاپ بهینه سازی شده هستند که به کاربران اجازه میدهد تا سیستم خود را از طریق برنامه هایی شبیه به Team viewer مدیریت کنند. اما نسخه E5 علاوه بر این امکانات، دارای خصوصیت Windows Defender و محافظ ایمن در برابر ویروس ها و بدافزارها نیز میباشد. در واقع با توجه به قابلیت های ارائه شده در این نسخه، Enterprise یک نسخه امنیتی و حرفه ای برای سازمانها و شرکتهای بزرگ به شمار میرود.
یکی از جدیدترین نسخه های ویندوز 10 ، نسخه S ویندوز است که پس از ساخت نسخه های پایه، پرو و اینترپرایس در سطح چهارم قرار میگیرد. در واقع این نسخه از ویندوز یک ورژن خلاصه شده از نسخه های پیشین است. در این نسخه نصب برنامه ها فقط از طریق ویندوز استور انجام میگیرد و دیگر قادر نیستید از روش های رایج قبلی برنامه ها را نصب کنید.
مایکروسافت Edge مرورگر پیش فرض این نسخه از ویندوز خواهد بود و شما قادر نیستید موتور جست و جوی Bing را به یک موتور جستجوی دیگر تغییر دهید. البته کاربرانی که نسخه پرو و هوم را استفاده می کنند قادرند سیستم عامل ویندوز 10 خود را به نسخه S تغییر دهند.
نسخه Education در ویندوز 10 بر اساس ساختارهای امنیتی و قابلیت های Enterprise طراحی شده است، اما بیشترین کاربرد آن در حوزه آموزش و در محیط دانشگاه ها و مدارس به کار گرفته میشود. در این نسخه شرکت مایکروسافت تلاش کرده تا تفاوتی اساسی را با نسخه اینترپرایس ایجاد کند و تمرکز آن بیشتر بر تهیه ابزارهای آموزشی بوده است.
پس می توان نتیجه گرفت که هیچ نشانه ای از حضورLTBS در این نسخه نخواهد بود. این نسخه از ویندوز بسیار ارزان تر از نسخه اینترپرایس است و هدف آن ایجاد تمرکز در ذهن دانش آموختگان می باشد تا به کمک آن کمک شایانی را در بستر آموزشی دانشگاه ها و مدارس داشته باشد.
ویندوز 10 موبایل، نسخه ای منسوخ شده از ویندوز 10 است که برای اولین بار به صورا انحصاری برای موبایل های نوکیا طراحی و عرضه شد.
در واقع مایکروسافت پس از ورشکسته شدن شرکت نوکیا، به صورت انحصاری نوکیا را از آن خود کرد و با ارائه نسخه ویندوز موبایل، سیاست سیستم عامل مشابه را در تمامی پلتفرم ها اجرا کرد. در این نسخه از ویندوز کاربر به برنامه های استور در نسخه دسکتاپ ویندوز 10 دسترسی دارد. همچنین قابلیت Continuum توسط مایکروسافت در ویندوز قرار داده شده تا کاربران بتوانند به راحتی گوشیهای خود را به یک مانیتور بزرگ وصل کنند. همانطور که پیشتر هم اشاره شد، این نسخه از ویندوز 10 دیگر کاربردی میان کاربران ندارد و به دوره بازنشستگی خود نزدیک شده است.
واژه IOT در ویندوز 10 یک واژه آشنا میان کاربران است. مایکروسافت در نسخه های پیشین ویندوز، یک نسخه جمع و جور تر را از سیستم عامل خود عرضه کرده است. به عنوان مثال نسخه XP Windows Embedded طراحی شده بود تا برای راه اندازی خودپردازها و صندوق های فروشگاهی مورد استفاده قرار گیرد. در واقع نسخههای Embedded بخش کوچکی از اینترنت اشیا هستند که در قالب یک ویندوز درآمده اند تا ضمن ارائه خدمات پردازشی کمتر، تمامی مزایای یک سیستم عامل مفید شرکتی را در اختیار دستگاه های مختلف قرار دهند.
امروزه همه ما با واژه IOT آشنا هستیم و قادر خواهیم بود تا ویندوز 10 را بر روی انواع سیستم عامل ها و دستگاه های مجهز به قابلیت های اینترنت اشیا نصب کنیم.
شرکت مایکروسافت ویندوز 10 Team را بر پایه نسخه اینترپرایس طراحی کرده است. در واقع در نسخه Team، ویندوز 10 به شکل یک تخته وایت برد طراحی شده و صرفا برای مصارف تجاری و محصولات شغلی مورد استفاده قرار میگیرد. این نسخه از ویندوز، از ساده ترین و همینطور پیشرفته ترین نسخه های فروشگاهی در میان انواع نسخههای سیستم عامل ویندوز 10 به شمار میرود.
این نسخه از ویندوز 10 به کاربران و صاحبان شرکت های بزرگ اجازه می دهد تا علی رغم فعالیت های مشارکتی، به حضور در کنفرانس های ویدیویی تجاری و اقتصادی نیز علاقه مند شوند. در این نسخه، قابلیتی وجود دارد تا ویندوز را با تخته های هوشمند متصل کند و کاربران در یک صفحه لمسی بسیار بزرگ و بهینه، به آموزش، شرح محصولات و تبلیغات آن ها بپردازند.
از ویژگیهای مطلوب این نسخه از ویندوز 10 میتوان به این نکته اشاره کرد که فایل های آموزشی و محتوای تبلیغاتی پس از اتمام کار از وایت برد مجازی پاک میشوند و این قابلیت می تواند امنیت اطلاعات و کپی رایت را تا حد زیادی تضمین کند.
نسخه Workstation ویندوز 10 بیشتر برای ایستگاه های تجاری طراحی شده است. این نسخه از ویندوز 10 که یک نمونه پیشرفته از نسخه Pro به شمار میرود برای استفاده از سیستم های رده بالا با حجم کاری زیاد طراحی شده است.
امروزه کامپیوترهای مجازی منتقل کننده بیت کوین ها بر پایه نسخه Workstation ویندوز 10 بنا شده اند. قابلیت های انعطاف پذیری سیستم عامل، قدرت بالای نگه دارنده رم، بهبود کارآیی پردازنده و سرعت بالای انتقال فایل در این نسخه از ویندوز بیشتر از قابلیت های دیگر به چشم میآید. در حقیقت شرکت مایکروسافت تمام تلاش خود را کرده تا نسخه ای از ویندوز را ارائه دهد که در دریافت و انتقال داده ها بیشترین سرعت عمل ممکن را حتی تا 6 ترابایت در ثانیه داشته باشد.
سیستم عامل Gaming Edition ویندوز را بیشتر به شکل یک درایور ویندوز 10 میشناسیم که به صورت انحصاری برای گیمرها طراحی شده است. در این نسخه از سیستم عامل Windows 10 ، شرکت مایکروسافت بسیاری از پنجرههای کم اهمیت که بیشتر برای کارهای تجاری و تفریحی است را حذف نموده با قابلیتهای استریم و ساخت حساب Xbox را برای گیمرها فراهم کرده است.
در این نسخه از ویندوز، حافظه فایلهای موقت تا 4 مگابایت افزایش پیدا کرده است تا سرعت عمل ویندوز به حد نصاب خود برسد. از مهمترین قابلیت های Windows 10 Gaming Edition سرعت خاموش شدن و روشن شدن سیستم شماست که برای کاربر وجود یک SSD هارد را تداعی میکند. آخرین آپدیت این نسخه از ویندوز در سال 2017 ارائه شده است و ضمن حذف برخی زبان ها در ویندوز و برخی از قابلیت های دیگر، پیشنهاد داده می شود نسخه Home را برای گیم انتخاب و نصب کنید.
یکی از رایج ترین سوالاتی که در میان کاربران ویندوز 10 مطرح می شود، تفاوت میان نسخه های 64 بیتی و 32 بیتی ویندوز 10 است. در واقع پیش از اینکه به این موضوع توجه کنید که که کدام یک از ویرایش ها یا به اصطلاح Edition ها برایتان مناسبتر است، باید موضوع ورژنVersion مورد نیازتان را برای بهره برداری مشخص کنید.
انتخاب ورژن و ویرایش مورد نظر به صورت کامل به سخت افزار سیستم شما بستگی دارد. البته مهم ترین فاکتور برای انتخاب ورژن ویندوز، به پردازنده ی لپتاب یا PC شما مربوط می شود.
همان طور که به احتمال زیاد می دانید مایکروسافت دو ورژن از ویندوز 10 را در قالب ورژنهای 32 بیت و 64 بیت منتشر کرده است. نسخه ی 32 بیتی مناسب سیستمهایی با پردازنده ی قدیمی و ورژن 64 بیتی برای سیستمهایی با مشخصات به روزتر و پردازنده های قوی تر و جدیدتر مناسب است.
اکثر سیستم هایی که از سال 2007 به بعد تولید شده اند از پردازنده های 64 بیتی استفاده می کنند. معماری 64 بیتی به پردازنده این قدرت را می دهد که با سرعت و عملکرد بالاتری پردازش ها را انجام دهد و به کمک استفاده ی بهینه از حافظه ی رم دستگاه، قدرت مالتی تسکینگ سیستم را نیز میتواند افزایش دهد.
لازم به یادآوری این نکته مهم هست که امکان نصب windows server ورژن 32 بیتی بر سیستمهایی با پردازنده های 64 بیتی وجود دارد ولی توصیه می شود که مشخصات سخت افزاری سیستم خود، ورژن مناسب را انتخاب کنید.
انواع نسخه های ویندوز 10 در کنار تفاوت هایی که با یکدیگر دارند، در برخی از ویژگی ها با یکدیگر مشابه هستند. بعضی ویژگی های کلیدی و مهم در همه ویرایش ها و نسخه های سیستم عامل ویندوز 10 مشترک هستند که در ادامه به معرفی و توضیح مختصری درباره هریک از آن ها می پردازیم.
کورتانا دستیار مجازی شرکت مایکروسافت است که به دلیل ارتباط مفید با کاربران، هوش مصنوعی بسیار قدرتمند و امکانات زیادی که به یوزرها می دهد، از محبوبیت زیادی بین کاربران ویندوز10 برخوردار است.
کورتانا در ارائه ی دادهها به شما یاری میرساند، زمان های مهم را برای شما تنظیم می کند و در نوشتن ایمیل و پیام به شما یاری می رساند. کورتانا همچنین قابلیت گفتگو با شما را دارد و می توانید از او سوال بپرسید تا پاسخ مناسب را جستجو کند و به شما ارائه دهد.
ویژگی ویندوز هلو، یک سیستم امنیتی بایومتریکی است که از صورت یا همان عنبیه چشم و همچنین از طریق اثر انگشت برای شناسایی صاحب دستگاه استفاده می کند و اجازه ی ورود به ویندوز 10 یا تائید خرید از فروشگاه کمپانی مایکروسافت را به کاربران ارائه می دهد.
بعضی از نرم افزار ها با این ویژگی سازگاری بیشتری دارند. امنیت سیستم با ویندوز هِلو تا حد قابل توجهی تامین به نظر می رسد و کابران می توانند با خیال آسوده تری از ویندوز 10 استفاده کنند.
دسکتاپ مجازی پارامتری است که به شما این توانایی را می دهد تا چندین میز کار برای خود تشکیل دهید و فقط با یک کلید بین میز کار های گوناگون حرکت کنید. این ویژگی برای آفیس ها بسیار پر کاربرد و حتی حیاتی است.
مرورگر اج یکی دیگر از ویژگی های مشترک نسخه های متفاوت ویندوز 10 است که جایگزین مناسب مایکروسافت برای اینترنت اکسپلورر می باشد. این مرورگر از شتاب و رابط کاربری خوبی برخوردار است. Edge بعد از بزگترین آپدیت ویندوز 10 کامل تر و پیشرفته تر از گذشته شده است و از افزونه های گوناگونی نیز پشتیبانی میکند.
ویندوز دیفندر نرم افزاری است که از سیستم شما در مقابل ویروس ها، اختلالات و بد افزار ها به طور ویژه ای محفاظت می کند. این ویژگی در ورژنهای قبلی ویندوز نیز وجود داشت ولی در ویندوز 10 عملکرد و کارکرد ویندوز دیفندر در حد زیادی بهبود یافته است و می تواند مانند یک آنتی ویروس قدرتمند و کاربردی با آن برخورد کرد.